Máte i po tolika letech dostatek členů, nebo se potýkáte s existenčními problémy?

Asi nejkritičtější období jsme zažili v roce 1990, kdy lidé měli dost existenčních problémů. Různé kluby, kroužky se dostaly do pozadí a i my jsme se potýkali s nemalými problémy. Naštěstí jsme to ustáli.

Byly to jediné problémy, které fotoklub za jeho existence potkaly? 

V té době nám také chyběly prostory, kde bychom se mohli scházet. V sedmdesátých až osmdesátých letech klub sídlil v domě kultury. Bohužel jsme ho ale z finančních důvodů museli opustit.

Kde měl tedy klub zázemí? 

Členové se nějakou dobu scházeli kde se dalo. V kavárnách, pizzeriích a tak. Kolem roku 2000 jsme se do kulturáku na nějakou dobu vrátili. Nájem byl ale vysoký a nedalo se to finančně zvládnout. Nakonec nám útočiště poskytl Sokol a dodnes v sokolovně také sídlíme.

Ilustrační foto
Zájem o exotické dovolené stoupá, v kurzu je opět Egypt

Od roku 2003 klub působí pod místním Sokolem. Jak začala vaše spolupráce?  

Také vlastně náhodou. Já přišel do klubu v roce 2000. Dříve jsem pod Sokolem hrával šachy. Když jsem viděl, jak fotoklub marně hledá prostory, napadlo mě oslovit právě sokolníky. Po pár schůzkách jsme našli společnou řeč a domluvili jsme se, že my obohatíme jejich činnost a oni nám na oplátku poskytnou zázemí.

Kolik máte v současnosti členů? 

Dnes se stabilně pohybujeme mezi dvaceti a pětadvaceti členy.

Mnoho lidí dnes považuje fotografování za velmi finančně náročný koníček. Opravdu potřebuji profesionální fotoaparát, abych se mohla považovat za amatérského fotografa?

Rozhodně ne. Není ani tak důležité tělo foťáku, ale jde především o objektivy neboli sklo. Tam se rozhodně vyplatí investovat. Jinak žádné další speciální vybavení nepotřebujete.

Focení je v současnosti velkým trendem a na trhu jsou k dostání nejrůznější druhy fotoaparátů od digitálních po profesionální zrcadlovky. Co tedy potřebuji, abych měla profesionální fotky?

S nástupem digitálních foťáků se možnost pořizovat profesionální fotky rozšířila natolik, že je dostupná téměř komukoliv. S kompakty dokážete pořídit nádherné vzpomínkové fotografie například do rodinného alba.

Zhruba v 19,30 hodin se ozvalo postupně několik výbuchů v garáži v historické části Benátek nad Jizerou, ve Smetanově ulici. Následně garáž začala hořet.
Večerní drama v Benátkách. V garáži vybuchly plynové lahve

Pokud se chci naučit fotit, můžu se na vás obrátit? 

Nemůžeme zaručit, že členy naučíme fotit. Na to člověk musí přijít sám. Funguje to tak, že si fotky navzájem hodnotíme a radíme si, co bychom například příště mohli udělat lépe. Takhle se postupně vychytají různé chyby, které se při focení dopouštíme. Pokud si dotyčný vezme rady k srdci, určitě to ve výsledku brzo pozná.

Jak tedy rozeznám dobrou fotku od té špatné?  

Asi nejednoduší a nejpravdivější tvrzení je, že když se na fotku podíváme třeba po týdnu nebo i měsíci, stále nás něčím zaujímá a vyvolává v nás nějaké pocity, pak dá se říci, že je dobrá.

Pokud jsem začátečník, je pro mě lepší koupit si kompakt nebo rovnou zrcadlovku? 

Pokud to člověk myslí opravdu vážně, rozhodně bych doporučoval začít rovnou se zrcadlovkou s výměnnými objektivy.

Může se fotografem stát kdokoliv?

Na to vám odpoví pouze praxe. Určitě je důležité se nebát a zkoušet. Jak se říká, žádný učený z nebe nespadl a my ve svých řadách rádi přivítáme i naprosté amatéry, kteří mají s focením nulové nebo velmi malé zkušenosti.

Ilustrační foto
Kauza bytů na Štěpánce: napětí stále trvá