„Mladoboleslavsko, čištění a odkanalizování odpadních vod II" je název zásadní investice, na které se podílí Mladá Boleslav, Dobrovice, Mnichovo Hradiště a řada dalších měst, obcí a firem.

Jejím cílem bude trvalé zvýšení kvality pitné vody, rozšíření systému odvádění a čištění odpadních vod a následné snížení míry znečištění vody i půdy.

Projekt, který představili zástupci dotčených obcí a ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Mladá Boleslav Jan Sedláček, sestává z devíti částí.

Bude dostavěna kanalizace v příměstských částech Bezděčín, Láskov, Chrást, Vinecká, Čejetice a dále v Dobrovici a Mnichově Hradišti, kde se navíc dočkají úpravy stávající čistírny odpadních vod.

Zásadní částí výstavby bude dále vodovodní přivaděč, díky kterému bude kvalitní vodou z Klokočky zásobena Dobrovice, Sýčina, Vinařice, Bojetice, Týnec, Holé Vrchy, Uherce, Semčice, Ledce, Prodašice i Ujkovice.

Celkové náklady projektu jsou odhadovány na 592 milionů korun, přičemž 357 miliony financuje stavbu Státní fond životního prostředí a Fond soudržnosti EU. Zbytek uhradí společnost Vodovody a kanalizace.

Všechny práce by měly být hotové do konce srpna 2014.