VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Méně cukru, méně soli. Kuchyně Mateřské školy Kosmonosy vaří vzorně!

Kosmonosy - Zdravější školní stravování je jedním z největších témat, která se v českém školství aktuálně řeší. Ze škol mizí bufety, jejichž nabídka neodpovídá požadavkům nové vyhlášky ministerstva školství, a také školní kuchyně vyměňují staré postupy za nové. V tomto ohledu má před jinými školskými zařízeními náskok Mateřská škola Kosmonosy, jejíž kuchyně se jako první a zatím jediná v regionu dočkala certifikátu „Zdravá školní jídelna"

15.12.2016
SDÍLEJ:

Ať to každý vidí. MŠ Kosmonosy má Zdravou školní jídelnu. Martin Vaněk a Jana Křížková včera vylepili samolepku, která o tom informuje.Foto: Deník/Martin Weiss

„Ozdravovat zdejší stravování jsme začali už před třemi lety, kdy jsem nastoupil," líčí začátky celé série změn Martin Vaněk, třiadvacetiletý vedoucí jídelny. „Šlo to postupnými kroky," dodává.

Na stůl se postupně začalo dostávat více luštěnin, snáze stravitelnější obiloviny jako třeba bulgur, méně cukru a výrazně méně soli, kterou nahrazují bylinky. Změny Vaněk mnohokrát konzultoval s vedoucím kuchařem a kuchyni se jim podařilo během krátké doby posunout výrazně směrem kupředu. Když se pak z iniciativy Státního zdravotního ústavu a ministerstva zdravotnictví zrodil projekt Zdravá školní jídelna, Kosmonosy s účastí neváhaly.

Následovaly pravidelné návštěvy hygieniček, hodnocení jídelníčků i dodržování výživových norem, tedy takzvaného spotřebního koše, a po odladění drobných nedostatků jídelna certifikát získala. Martin Vaněk společně s ředitelkou školky Janou Křížkovou mohli včera vylepit samolepku, která na kvality zdejší jídelny upozorní každého návštěvníka.

„Musím poděkovat kuchařkám i učitelkám, bez kterých by to nešlo. Hlavně učitelky musí jít totiž v tomto ohledu příkladem. Když slyším, že v některých školkách zdravější stravování právě učitelky ignorují a raději si objednají pizzu, vidím, jaké tady máme štěstí," vzkazuje Vaněk svým kolegům.

Na tom, aby se děti naučily jíst zdravěji, mají však podle něj zdaleka největší vliv rodiče. Právě z domova totiž pochází základ stravovacích návyků. Reakce rodičů na změny jsou zatím výhradně pozitivní. Vztah ke zdravému jídlu však chtějí budovat i přímo ve školce: „Už máme zkušenost s pěstováním bylinek, ale uvažujeme třeba o tom, že by si děti mohly upéct vlastní chleba. S malými dětmi je to sice složitější, než s dětmi na základní škole, ale jsem si jistý, že něco vymyslíme," dodává Vaněk.

A jaké cíle má kuchyně v kosmonoské školce do budoucna? Především pokračovat v nastaveném trendu, být kreativní a inovativní a udržet si nově získaný certifikát i do budoucna.

Autor: Martin Weiss

15.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
DOTYK.CZ
10

Chystá se bič na soukromé lékaře

Ministryně školství Kateřina Valachová navštívila setkání boleslavských žen.
1 10

Zaměstnané matky bojují za delší provoz školek

Na úvod jara uhráli v Karviné jeden bod

Fotbalisté Mladé Boleslav neukončili čekání na výhru ani pod novým trenérem Martinem Svědíkem. V 17. kole první ligy jen remizovali 1:1 na hřišti Karviné a vítězství čekají od října už sedm utkání. Karviná dokonce vedla po gólu Lukáše Budínského, krátce na to srovnal Ladislav Takács.

Bruslaři nakročili do předkola play-off

Skvělá druhá třetina stála za vysokou výhrou boleslavských Bruslařů na ledě předposledních Pardubic. Hokejisté Mladé Boleslavi tak potvrdili domácí páteční výhru nad Karlovými Vary a mílovými kroky se řítí k účasti v předkole play-off.

Jiří Novotný je obrovským fanouškem divadla i po 36 letech

Mladá Boleslav – „Bylo to osudové setkání. Když jsem do boleslavského divadla vkročil poprvé, hned jsem pocítil, jak magickou sílu má, a hned jsem věděl, že tady budu pracovat," vzpomíná Jiří Novotný, vedoucí divadelní kanceláře a zatím poslední osobnost uvedená do Síně slávy Městského divadla Mladá Boleslav. Člověk, se kterým jste se nemohli minout, pokud jste někdy navštívili boleslavské divadlo, letos slouží Thálii už neuvěřitelných 36 let.

Ekocentrem voněl včelí vosk

Mladá Boleslav - Omamná vůně včelího vosku provoněla celou místnost a vytvořila ideální atmosféru pro povídání o včelích produktech i vyrábění z voskových mezistěn.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies