VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mají luxusní stříbro, ale „holky“ z Horek chtějí za rok zlato

Horky nad Jizerou – Markéta Gurvayová a Alena Pechlátová vytvořily tým, kde se snoubí dobré nápady, šikovné ruce a chuť vítězit

25.1.2013
SDÍLEJ:

Markéta Gurvayová zářila na cukrářské soutěžiFoto: Alena Pechlátová

Dvě dámy, které od sebe sice dělí pár desítek let, ale spojuje je mnohem víc: zručnost, fantazie a především láska k cukrařině. Alena Pechlátová je mistrovou na Střední odborné škole v Horkách, Markéta Gurvayová na stejné škole navštěvuje druhý ročník oboru cukrář. A společně se jim povedlo získat velký triumf: z brněnského mezinárodního finále soutěže Gastro Junior 2013 Bidvest Cup si přivezly druhé místo a stříbrnou medaili. Jaká byla cesta k tomuto úspěchu a co je na cukrařině nejtěžší?

Jak tedy všechno začalo?
A.P.: Začíná to vždycky tak, že je vyhlášeno nejprve krajské kolo soutěže o nejlepší restaurační moučník. V poslední době je navíc vždy dáno nějaké téma, kterého se soutěžící musí držet. Z krajského kola Markétka postoupila do celorepublikového, defacto mezinárodního finále, a odtamtud jsme minulý týden přivezly tuhle stříbrnou placku.

Takže máte limity i třeba co se týká surovin?
A.P.: Jde o to, že musíte dodržet určitý postup, dělají se moučníky, kdy jedna porce musí vážit 150 gramů. Markétka dělala čtyři porce. A samozřejmě se musíte držet zadání, které bylo v letošním ročníku bramborové těsto.

A co jste tedy z bramborového těsta vymyslely, že to porotu ohromilo?
A.P.: Byly to smažené pirohy, plněné tvarohem, další byla kakaková buchtička, kter byla zapékaná s bílkovým sněhem, oválek ochucený mandlemi a čokoládou, to se mrazilo, dvě omáčky a ještě Markétka vyráběla i ozdobu.

To zní všechno tak složitě, že to snad musí zabrat celý den. Je na soutěži i nějaký časový limit?
A.P.: Máte pravdu, že je toho docela dost. Limit samozřejmě soutěžící mají, každý z nich před porotou peče přesně 45 minut. Během té doby by měl ale pořád pracovat, neměly by tam být žádné prostoje. Jde o to naplánovat pesně i časování, což nám perfektně vyšlo, i když Markétka trošku hudrala, že jsem si toho na ni vymysela moc. Ale je to zase lepší, než aby tam deset minut leštila talíře. Za to jsou totiž body dolů.
M.G.: Stihla jsem to jen tak tak, měla jsem toho opravdu hodně, když jsem to porovnávala s ostatními

Jaká je vlastně na podobných soutěžích konkurence?
A.P. : Tady bylo 28 mladých cukrářů, kteří postoupili z krajských kol. To se nám v Klánovicích podařilo vyhrát, postoupilo 15 nejlepších z Čech a 15 z Moravy.

Kdo vymýšlí, co budete péct a jak dlouho to trvá?
A.P.: Vymýšlím to já, vždycky když je oznámeno téma příštího ročníku, tak dumám, spekuluju a vymýšlím, jaké chutě se k sobě hodí, co by mohlo být dobré, co by ladilo a co je naopak nesmysl. Bramborové těsto se mi zdálo jako super téma,tady člověk skutečně uplatní fantazii. A jak dlouho vymýšlení trvá? Tak zhruba dva měsíce. Po zbytek času už jsme jen s Markétkou trénovaly, aby bylo všechno podle plánu.

Jak probíhá takový cukrářský trénink?
M.G.: Trénavala jsem tady ve škole v rámci praxe, zhruba tak čtrnáct dní před soutěží docela intenzivně. Musíte si všechno navážit, naučit se vejít do limitu, všechno to upéct a samozřejmě končit s čistým stolem.

Je těžké péct před porotou?
M.G.: Snažila jsem se na to nemyslet, ale když vám pět lidí kouká pod ruku… Díky tomu, že jsem měla ten čas docela napnutý, tak se mi dařilo je odbourat. Navíc si musíte zvyknout na povinnou tajnou přísadu, kterou si vylosujete těsně před soutěží… My jsme měly mandle.

Půjdete do podobné soutěže znovu?
M.G. : Jestli pro mě zase paní mistrová vymyslí, tak určitě…
A.P. : Určitě! Příští rok si tam dojedeme pro zlato. Letos nám uteklo první místo jen o vlásek, jak nám porotci prozradili, měli jsme „luxusní" stříbro.

Autor: Šárka Charousková

25.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ředitel infocentra v Mladé Boleslavi Gérard Keijsper

Šéf mladoboleslavského infocentra: Metalová cesta nadchla na internetu celý svět

Kateřina a Jana Hladíkovy z Mladé Boleslavi - mistryně České republiky v cross country, nebo-li v terénním závodě na horských kolech.
7

Cyklistická šampionka prožila krásné dny volna. Bez kola!

Starosta Zálezlic: S velkou vodou se nedá bojovat, hrozbu musíte přijmout

Zálezlice /ROZHOVOR/ – Mám domluvené setkání a rozhovor se starostou Zálezlic Jiřím Čížkem. Traduje se o něm, a on sám to potvrzuje, že k médiím byl vždy vstřícný. Říká: „Kdyby se o nás nevědělo, za chvíli by se na nás zapomnělo. A to by byla škoda, protože ta vodní katastrofa byla vážně obrovská.“ Cestou do Zálezlic v autě s kolegou žertujeme, vtipkujeme, usmíváme se. Kozárovice. Obec spadající pod Zálezlice. V roce 2002 to schytaly také naplno. Najednou je v autě ticho. Oba cítíme dusno. Snad by se dalo říci, že nám naskočila husí kůže. To je ve chvíli, kdy míjíme Vltavu.

OBRAZEM: Pohádkový statek na Blatech: Chovají zde i lamy alpaky

V samotném srdci Českého ráje na úpatí Prachovských skal se nachází rodinný statek Blata Český ráj, který je domovem nejen pro dostihové koně, ale také pro lamy alpaky, kozy domácí nebo oslíky holandské. Právě s těmito a dalšími zvířaty, které tu majitelé chovají od roku 2011, se mohly seznámit děti z divadelního tábora, který se koná v blízkosti statku. Malí návštěvníci se od majitelky dozvěděli nejen spousty zajímavostí ze života zvířat, ale také mnoho informací o jejich chovu a práci na statku. Velký obdiv pak u táborníků sklidili dostihoví koně.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Češi milují skotské hry a irskou whisky, víc jí vypijí jen v USA

Sychrov – Kilty, dudy, skotští siláci a samozřejmě i skotská whisky či národní lahůdka zvaná haggis. A také skotská, irská či keltská hudba. Rekordy a autoveteráni. To všechno zažijí i letos účastníci tradičních skotských her na zámku Sychrov. Začínají už dnes neoficiálním programem na nádvoří zámku, který odstartuje ve 20 hodin výukou skotských tanců. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení