Lidé se tu mohli pod vedením odborníků ze Zdravotnické záchranné služba Středočeského kraje naučit základy první pomoci, resuscitace a dalších dovedností, které mohou zachraňovat životy.

Přednášková místnost byla k prasknutí plná. „Dnes se tu sešlo na padesát lidí, zájem byl opravdu velký, dokonce jsme museli několik lidí odmítnout," uvedla tisková mluvčí Klaudiánovy nemocnice Kamila Hamáčková.

Mezi účastníky kurzu nechyběly ani děti. Jeden z prvních zájemců o praktický nácvik dýchání z úst do ústa a masáž srdce byl žák páté třídy Alex.

„Na kurz mě přivedla moje maminka, chce, abych uměl pomoci, když to bude potřeba. Ona sama podobné kurzy vede, ale dnes jsme se sem všichni přišli podívat. Dovedu si představit, že bych našel někoho na ulici v bezvědomí, a myslím, že bych mu dokázal pomoci. Masáž srdce je ale hodně náročná, určitě je lepší, když se lidé střídají, ono se to nezdá, ale za chvilku jste unavený," líčí své dojmy jedenáctiletý záchranář.

Jak vysvětlil vedoucí krajského školicího a výcvikového střediska Marek Hylebrant, projekt je zaměřen na výuku laiků v první pomoci. „Účastníky kurzu učíme základní neodkladnou resuscitaci dospělých a dětí, a také to, jak zvládat nejdůležitější akutní stavy," upřesnil Marek Hylebrant.

Pro běžného člověka je podle něj nejtěžší ten první krok, tedy přijít k raněnému člověku, nebát se a začít něco dělat. „Lidé se mnohdy bojí, že by svým jednáním mohli zraněnému spíše ublížit, ale není to určitě pravda. To nejhorší, co můžete udělat, je nedělat nic. To může stát někoho život," vysvětlil záchranář.

I řada účastníků boleslavského kurzu potvrdila, že motivací pro účast je snaha zbavit se strachu. „Byla jsem svědkem autonehody, kde jsem musela poskytnout první pomoc. V tu chvíli jsem si sice věděla rady, ale dodatečně jsem se rozklepala. Pravda je, že umělé dýchání ani masáž srdce jsem zatím poskytovat nemusela, a doufám, že se to tu dnes naučím a dozvím se i něco nového," svěřila se jedna z účastnic, Miroslava Heroutová.

Záchranáři tvrdí, že první pomoc musí být především rychlá, tudíž odstranění strachu je základem.

„V případě, že najdeme například někoho na zemi, jdeme k němu a zjistíme, jestli je při vědomí jestli reaguje na oslovení, na bolestivý podnět. Pokud ne, je nejspíš v bezvědomí a hrozí mu udušení. Křikem přivoláme pomoc, aby tam člověk nebyl sám, zakloníme postiženému hlavu tlakem na čelo a bradu. Pokud se v tu chvíli nerozdýchá, musíme zahájit masáž srdce. Ideální je sto stlačení za minutu, dětem vždycky říkáme, že to je zhruba v rytmu písničky Skákal pes," přidává záchranář základní rady.

Účastníci kurzu se toho ale o zachraňování dozvěděli mnohem víc, a jak slíbila Kamila Hamáčková, brzy stejnou možnost dostanou další zájemci. Klaudiánova nemocnice totiž plánuje podobný seminář na jaře letošního roku zopakovat.