Boleslavští legionáři však všechny jejich obavy mírní. Pietní místo se pouze přesunulo o pár metrů dále. Na jeho citlivém začlenění spolupracoval dokonce i investor, který kasárna právě přestavuje na bytový dům.

O tradiční připomínku hrdinů tak město rozhodně nepřijde. Potvrdil to předseda mladoboleslavské jednoty Československé obce legionářské Tomáš Pilvousek. „V letošním roce se poprvé sejdeme u nového umístění pamětní desky, která byla přesunuta na boční stěnu budovy," vysvětlil Tomáš Pilvousek a připomněl, že k přesunu místa došlo po vzájemné dohodě legionářů, městského architekta, investora i stavební firmy.

Čtěte také: Sbor českých bratří se připravuje na sezonu koncertů

Přesun desky, která po zbourání staršího křídla kasárenského komplexu v devadesátých letech minulého století zůstala vedle hlavní brány do objektu, má jeden nesporný přínos. Shromáždění bude probíhat na dlážděném prostranství, alespoň částečně stranou od rušné hlavní silnice.

Legionáři se v létě účastnili stěhování pietního místa zřízeného v roce 1947. „Překvapením pro nás bylo pískovcové obložení desky. Navzdory předpokladu, že jde o relativně tenký obklad, bylo totiž vytvořeno z poměrně rozměrných a značně těžkých kamenných bloků, což nás utvrdilo v dojmu, že pietní místo bylo v poválečných letech realizováno velmi kvalitně," poznamenal Tomáš Pilvousek.

V den piety začíná program u kasáren už ráno. Dopoledne budou legionáři pořádat besedy pro školáky, které rovněž pozvou k prohlídce výstavy pod širým nebem.

Hlavní část pietního setkání bude následovat od 16 hodin za účasti náčelníka Generálního štábu Armády ČR, armádního generála Josefa Bečváře, předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka a válečných veteránů brigádního generála Emila Bočka, jednoho z posledních československých příslušníků britského královského letectva v době 2. světové války, plukovníka Václava Kuchyňky a majora Tichomíra Mirkoviče. Bude se předčítat ze vzpomínek příslušníků odboje a zazní také historická nahrávka státní hymny.

Čtěte také: Přestavba kasáren: kvůli zimě protopili tisíce