Bakovská sokolovna změnila na konci roku vizáž. Toho, že kombinaci bílé, světle modré a hnědé barvy nahradila červená a bílá, si jistě všiml, každý, který alespoň tu a tam do Bakova zavítá. Fasáda však byla jen částí projektu snížení energetické náročnosti.

Historický objekt vystavěný v roce 1926 byl žhavým kandidátem na zateplení. Staré materiály a konstrukční řešení totiž působily městu nemalé náklady na vytápění v zimě značně vytíženého sportoviště. Když se v průběhu loňského roku objevila možnost čerpat na zateplení dotace z fondu EU i Státního fondu životního prostředí, bylo rozhodnuto.

Bakovská sokolovna v nové kráse.

Objekt se dočkal nových oken, dveří, fasády, zateplení stropů i střech a v neposlední řadě doplnění vnitřní otopné soustavy. Celková investice se blížila sedmi milionům korun, dotace činila kouzelných 90 procent.

Po dokončení projektu se očekává roční úspora energie ve výši zhruba 502 GJ za rok (pro představu lze počítat, že průměrná rodina žijící v bytě ročně protpí 30 GJ).

Tělocvična byla původně vytápěna plynovou jednotkou bez jakékoliv možnosti rekuperace a využití odpadového tepla. Způsob vytápění na sále zůstal zachován, protože prostor neumožňoval umístění topných těles, plynový kotel byl ale nahrazen výkonnou rekuperační jednotku země-voda, která odvádí odpadní vzduch pryč a cestou z něj odebírá část odpadního tepla a vrací ji zpátky.

Jelikož k oficiálnímu ukončení projektu došlo už před Vánoci, zpříjemnili jej malí školáci hrou na flétny a písničkami.

Ukončení projektu snížené energetické náročnosti bakovské sokolovny.

Za pěkné zpívání na ukončení projektu si děti z místní školy vysloužily od starosty dort. Foto: Deník/M. Weiss