Premiéra Legiovlaku na pražském žižkovském nádraží vloni v říjnu byla velkolepá. Během necelých tří týdnů se na repliku legionářského ešalonu, v němž Čechoslováci před sto lety brázdili Transsibiřskou magistrálu, přišlo podívat 18 tisíc lidí. Nyní se atraktivní pojízdné muzeum vydává na svou první cestu z Prahy a Mladá Boleslav je jeho první zastávkou.

Sto let po začátku první světové války, která otevřela cestu k samostatnému státu Čechů a Slováků, byl Československou obcí legionářskou (ČsOL) a za významné podpory Ministerstva obrany ČR a dalších partnerů spuštěn projekt Legie 100. Jeho cílem je připomenout zásluhy československých legionářů, znovu zpřítomnit ideály svobody a demokracie a posílit národní hrdost. Legiovlak je jeho nejviditelnější a nejnákladnější součástí.

Parní lokomotiva s deseti vagóny přijede na hlavní nádraží v Mladé Boleslavi ve středu 20. května v 10 hodin. Zdrží se zde do úterý 26. května. Souprava bude denně přístupná od 8 do 18 hodin, o víkendu od 9 do 19 hodin, a to zdarma. Do Mladé Boleslavi navíc přijíždí o tři vagóny více, než kolik jich bylo k vidění v Praze.

„Legiovlak se bude skládat z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, štábního, obrněného, prodejního, kovářského, ubytovacího a dvou plošinových vozů. Ve všech bude na návštěvníky čekat věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii československých legií," vyjmenovává Jiří Filip z ČsOL.

V Praze se jako největší lákadlo ukázal obrněný vůz, kde si mohou zájemci obléknout legionářskou výzbroj, a těpluška, která vojákům sloužila při dlouhých přesunech jako domov.

Členové mladoboleslavské jednoty ČsOL však na víkend 23. a 24. května připravili i bohatý doprovodný program. Ten bude sestávat z přednášek, z nichž jedna bude cílit na legionáře z Mladoboleslavska, divadelního představení i křtu nové publikace s legionářskou tematikou.

„Chceme, aby i děti pochopili, kdo to byli legionáři. Připravili jsme proto malířskou soutěž Můj pradědeček hrdina. Zúčastnit se mohou děti a mládež do 16 let a namalovat nám legionáře nebo třeba legionářský vlak. Kresby a malby mohou odevzdávat na nádraží v poštovním vagóně až do 26. května. Nejlepší práce zveřejníme," říká předseda mladoboleslavské jednoty ČsOL Mladá Boleslav.

Cesta Legiovlaku, která právě začíná, potrvá do roku 2020. Z Mladé Boleslavi se ešalon přesune do Liberce.