VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchařský mistr Vladimír Picka: Jak upoutat mladé? Musím pořád mluvit!

Horky nad Jizerou - Plno až k nedýchání. Tak to vypadá každý rok v jedné z učeben v horeckém učilišti.

25.2.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
22 fotografií

Zakončení kurzu studené kuchyně na škole v HorkáchFoto: Jiří Macek

Dvacítka mladých adeptů kuchařského umění tu čtyři dny pod vedením kuchařského mistra Vladimíra Picky vstřebává základy studené kuchyně. Na závěr kurzu pak studenti vytvoří rautové občerstvení, které představují a nabízejí k ochutnání rodičům, sourozencům a svým blízkým.

O tom všem jsme si povídali s mistrem Vladimírem Pickou z Kuchařského studia. Vladimír Picka je držitelem ocenění Mistr kuchař, těch ocenění má na kontě spousty. Je i nositelem zlaté medaile M. D. Retigové. Ve Středním odborném učilišti a Střední škole v Horkách vedl kurz studené kuchyně čtyři dny.

Pane Picko, „tuhle" jsme se potkali. Bylo to na stejném místě, před rokem. To nám to uteklo. Jak to utíká v kuchařině?

V kuchařině to letí rychle. Učím a jsem pořád na cestách, Každý týden spím v jiné posteli. Utíká to rychle. Liberec, nyní Horky, další týden Domažlice. Je to frkot. Ale baví mě to. Jinak bych to nedělal.

Máte kolem sebe dvě desítky mladých studentů, adeptů kuchařského řemesla. Jací byli?

Bude to znít možná jako pochlebování, ale není tomu tak. Byli prostě báječní. Když srovnám minulý kurz ve velkém městě, to skoro nelze srovnat. Mně se dlouho nestalo, aby mi někdo ochotně utřel nůž či další pomůcky bez připomínání. Neskutečné, milé prostředí. Tyhle holky a tihle kluci jsou šikovní, pracovití, vychovatelní, držím jim palce a věřím, že se jim podaří uchytit se v tom nelehkém profesním světě.

Čím vás překvapili?

Svojí pracovitostí a zájmem. Kurs měl rekvalifikační charakter, snažím se to vymyslet maximalisticky, takže jsme připravili 80 druhů výrobků. Je toho hodně, ale zvládli jsme průřez studenou kuchyní od chlebíčků, chuťovek, salátů až po aspiky, rolády, masa, paštiky a také sushi, což je trend poslední doby, lidé sushi vyžadují.

Máte přehled o kuchařském světě. Jaká je „úmrtnost" mladých, kteří ukončí školu?

Veliká, odborné školy každý rok chrlí obrovské množství kuchařských adeptů, zůstávají nejsilnější, nejlepší. Ono se tak trochu stalo trendem jít na kuchařinu. Média do nás cpou, že kdo nevaří, jakoby ani nebyl. Jen si pusťte televizi, vaří se všude a každý. Takže mnozí rodiče řeknou: jdi tam, budeš v teple a ještě se najíš. A nikdo se s dětmi nebaví o perspektivě, o tom, zda vůbec tohle chtějí dělat celý život, zda k tomu mají vlohy. Takže úmrtnost je veliká a mnozí končí hned po studiu, protože za ta školní léta zjistí, že to prostě dělat nechtějí. Ona je to trochu ženská práce.

Kuchařina doma ano, ale v restauraci šéfkuchařku abyste pohledal.

To je pravda. Ale studená kuchyně je doménou především žen. V hotelích jich jsou spousty, jsou šikovné, precizní, pečlivé. Říká se jim „salátky". Je ale pravda, že by nad nimi měl vládnout muž.

Vidíte, já vám to říkal. Ještě k Horkám. Vy sem jezdíte nějakých 14 let. Pamatujete se na svoji první návštěvu?

Jasně. Zdejší prostředí je nezapomenutelné. Být na zámku, to je prostě republikový unikát. To víte, poprvé je vše nezapomenutelné a mnohdy se člověk v myšlenkách vrací. Bylo to tehdy zajímavé, ale to je každý rok.

Věkový rozdíl mezi vámi a frekventanty…

…je hrozný…

…tak jsem to nemyslel. Chtěl jsem říct, že se nenápadně zvětšuje. Jak dokážete udržet pozornost mladých?

Mně nedělá problémy učit. Je spousta dobrých kuchařů, kteří by měli co předat, ale jen málo z nich umí učit. Důležité je umět upoutat pozornost.

Vy to evidentně dokážete. Jak jste k tomu dospěl?

Zkušenost, umění se vcítit do role druhého. A taky láska k řemeslu. Musíte celý den mluvit, pořád. Vše prokládat příběhy ze života. Žádná knížka neupoutá tak dobře jako živé vyprávění, kterému druhý věří.

Autor: Jiří Macek

25.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Ceny pohonných hmot ve středních Čechách opět klesly

Magistrát v Mladé Boleslavi.

Ledy tají! Město a Škoda opět spolupracují

Kontroly topenišť. Co budou v našich domácnostech úředníci prověřovat příště?

Zatímco o prospěchu kotlíkových dotací pro lepší ovzduší většina respondentů nepochybuje, kontroly topenišť, například po udání sousedů, stále vzbuzují negativní reakce.

KRÁTCE: Mladík pobíhal mezi auty, Kofola omezuje hlučnost

Přinášíme vám krátké zprávy z Boleslavska.

AKTUALIZOVÁNO

Středočeským sportovcem roku je Prokopová, Barák je Hvězdou Deníku

Mladá Boleslav – Ve svém sportovním odvětví nemá konkurenci. A zdaleka nejen v Česku. Teď si k nejrůznějším vavřínům, které i přes poměrně mladý věk posbírala, přidala jeden nový. Rakovnická minigolfistka Olivia Prokopová byla na slavnostním vyhlášení korunována Nejúspěšnějším sportovcem Středočeského kraje za rok 2016.

Klíšťata se probudila. Je nejvyšší čas na očkování

/ANKETA/ - S jarním počasím se do přírody vrátilo i nebezpečí v podobě zákeřných klíšťat, která přenášejí nebezpečné nemoci. Lidé by měli být opatrní od jara až do podzimu především v listnatých a smíšených lesích, na pastvinách, zahradách i v parcích.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies