VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař Jaroslav Sapík: Chtěl bych si otevřít ještě jednu restauraci...

Mladá Boleslav - Setkání s kuchařem je vždycky tak trochu útok na naše chuťové buňky

8.10.2013
SDÍLEJ:

Kuchař Jaroslav SapíkFoto: Petra Kuldová

Obzvlášť, když je to kuchař  par excellence – mistr ve svém oboru. Jeden takový navštívil o uplynulém víkendu Miniletecký den na letišti v Mladé Boleslavi. Neodolala jsem a zeptala se ho na pár otázek. Povídala jsem si s Jaroslavem Sapíkem, který tvrdí: „Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři."

Jak dlouho se kulinářskému umění věnujete?
Vlastně odjakživa. Já jsem se v restauraci narodil, vyrůstal a žiju. Naše rodina se tomuto řemeslu věnuje již od sedmnáctého století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku, a také u předních šlechtických rodů. Jsem  sedmá generace, která vaří.

Kde vás najdeme?
Mám svou restauraci za Prahou, Na Klokočné na Praze východ.

Jaký vztah máte k Mladé Boleslavi?
Jezdil jsem celý život v autě značky Škoda a jeden čas jsem sem také jezdil poměrně často na zdejší opravdu vyhlášenou „čínu".

Dnes tu máte křtít svou kuchařku. Jaké dobroty v ní najdeme?
Je to taková mini kuchařka. Asi bych řekl, že je to vzpomínka na taková ta vojenská jídla. Dneska tady nabízíme guláš z polní kuchyně, takže v tom samém duchu je tato kuchařka.

Co je podle vás nejtěžší uvařit, když je někdo úplný začátečník?
Všechno! Myslím ale, že se z vaření nemá dělat žádná věda. Člověk se toho nesmí bát. Klidně i improvizovat. Základem je jistě recept, ale konečná úprava může být individuální. Co se třeba ostrosti týče. Nejdůležitější je vůbec začít.

Vaše nejoblíbenější jídlo?
Miluju zvěřinu a ryby. Upřednostňuji sladkovodní ryby, ale i mořské si dám rád. Ale zvěřinu, tu vážně můžu.

Co vaříte nejčastěji pro sebe?
To, co dá nejmíň práce. Snažím se dodržovat českou klasiku, ale i světová receptura má mnohé do sebe. Na něco z té světové si troufnu sám, no a když ne, tak si pozvu hosty z ciziny, kteří mne to dané jídlo naučí vařit.

Chápu dobře, že ale obecně u vás hraje v jídlech prim česká kuchyně?
Přesně tak. Chápete úplně správně. Hlavně ta klasická česká jídla vařím rád. Od dršťkovky počínaje, až po hovězí pečeni se špenátem a bramborovým knedlíkem konče. To mě vážně baví. Nedělá mi problém uvařit z české kuchyně cokoli.

Jak relaxujete, když nevaříte?
Já jsem v restauraci vyrostl, takže já se tam cítím jako doma v obýváku. Trpí tím také trochu i personál, protože si kolikrát neuvědomuji, že by taky chtěli jít domů.  Když už jsem ale mimo restauraci, rád vyrazím na nějaký výlet s vnoučaty. Pokud jsem zdravotně fit, tak si jdu zabruslit, nebo zaplavat. Dělám taky do myslivosti, takže les je můj kamarád a mým oblíbeným místem je i zahrada. No a mám haldu dobrých přátel, takže vím, co s volným časem.

Máte nějaký nesplněný sen?
Já můžu říct, že jsem si toho už hodně splnil. Ale počkejte… Vlastně jeden mám. Chtěl bych otevřít ještě restauraci přímo v Praze, ale jen nějakou malou…

Autor: Petra Kuldová

8.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Českem znovu projížděl americký vojenský konvoj.
17

OBRAZEM: Češi americké dragouny vítali i posílali domů

Verunka Rybínová se narodila 20. března, vážila 3,47 kg a měřila 53 cm. S maminkou Lenkou a tatínkem Janem bude bydlet v Kochánkách, kde už se na ni těší sestřička Adélka.
6

Přivítejte s námi na světě další miminka narozená v minulých dnech

Rallye Hořovice už žhaví motory

Hořovice – O posledním dubnovém víkendu se v okolí měst Hořovice a Hostomice uskuteční již sedmnáctý ročník populární a známé Rallye Hořovice. Pořadatelem je Auto sport klub Hořovice, který pořádá soutěže každý rok a už jich má na kontě celkem šestadvacet.

OBRAZEM: Galerie Středočeského kraje zahájila novou výstavní sezonu

Galerie Středočeského kraje slavnostně zahájila novou výstavní sezonu. V rámci slavnostního zahájení se uskutečnila vernisáž výstav Josefa Hnízdila Odložený případ a Bohu k slávě, městu ku prospěchu, jež je věnována 350. výročí položení základního kamene jezuitské koleje. 

Potravinou roku jsou uzeniny, pečivo i víno

Jubilejní desátý ročník soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje zná své vítěze. Slavnostní vyhlášení se konalo v sobotu na Výstavišti v Lysé nad Labem.

Zvonky oslaví třicetiny výročním koncertem

Dětský pěvecký sbor Zvonky, přípravný sbor Koťata, Zvonečky a sbor Continuo z Mnichova Hradiště. Všechny spojují dvě jména – Alena a Ladislav Hejlovi. Manželský pár, který už třicet let vede děti ke zpěvu. Tehdy začínali právě se zmíněnými Zvonky, pak postupně zakládali další části, aby do nich mohli rozdělit děti podle věku.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies