VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař Jaroslav Sapík: Chtěl bych si otevřít ještě jednu restauraci...

Mladá Boleslav - Setkání s kuchařem je vždycky tak trochu útok na naše chuťové buňky

8.10.2013
SDÍLEJ:

Kuchař Jaroslav SapíkFoto: Petra Kuldová

Obzvlášť, když je to kuchař  par excellence – mistr ve svém oboru. Jeden takový navštívil o uplynulém víkendu Miniletecký den na letišti v Mladé Boleslavi. Neodolala jsem a zeptala se ho na pár otázek. Povídala jsem si s Jaroslavem Sapíkem, který tvrdí: „Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři."

Jak dlouho se kulinářskému umění věnujete?
Vlastně odjakživa. Já jsem se v restauraci narodil, vyrůstal a žiju. Naše rodina se tomuto řemeslu věnuje již od sedmnáctého století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku, a také u předních šlechtických rodů. Jsem  sedmá generace, která vaří.

Kde vás najdeme?
Mám svou restauraci za Prahou, Na Klokočné na Praze východ.

Jaký vztah máte k Mladé Boleslavi?
Jezdil jsem celý život v autě značky Škoda a jeden čas jsem sem také jezdil poměrně často na zdejší opravdu vyhlášenou „čínu".

Dnes tu máte křtít svou kuchařku. Jaké dobroty v ní najdeme?
Je to taková mini kuchařka. Asi bych řekl, že je to vzpomínka na taková ta vojenská jídla. Dneska tady nabízíme guláš z polní kuchyně, takže v tom samém duchu je tato kuchařka.

Co je podle vás nejtěžší uvařit, když je někdo úplný začátečník?
Všechno! Myslím ale, že se z vaření nemá dělat žádná věda. Člověk se toho nesmí bát. Klidně i improvizovat. Základem je jistě recept, ale konečná úprava může být individuální. Co se třeba ostrosti týče. Nejdůležitější je vůbec začít.

Vaše nejoblíbenější jídlo?
Miluju zvěřinu a ryby. Upřednostňuji sladkovodní ryby, ale i mořské si dám rád. Ale zvěřinu, tu vážně můžu.

Co vaříte nejčastěji pro sebe?
To, co dá nejmíň práce. Snažím se dodržovat českou klasiku, ale i světová receptura má mnohé do sebe. Na něco z té světové si troufnu sám, no a když ne, tak si pozvu hosty z ciziny, kteří mne to dané jídlo naučí vařit.

Chápu dobře, že ale obecně u vás hraje v jídlech prim česká kuchyně?
Přesně tak. Chápete úplně správně. Hlavně ta klasická česká jídla vařím rád. Od dršťkovky počínaje, až po hovězí pečeni se špenátem a bramborovým knedlíkem konče. To mě vážně baví. Nedělá mi problém uvařit z české kuchyně cokoli.

Jak relaxujete, když nevaříte?
Já jsem v restauraci vyrostl, takže já se tam cítím jako doma v obýváku. Trpí tím také trochu i personál, protože si kolikrát neuvědomuji, že by taky chtěli jít domů.  Když už jsem ale mimo restauraci, rád vyrazím na nějaký výlet s vnoučaty. Pokud jsem zdravotně fit, tak si jdu zabruslit, nebo zaplavat. Dělám taky do myslivosti, takže les je můj kamarád a mým oblíbeným místem je i zahrada. No a mám haldu dobrých přátel, takže vím, co s volným časem.

Máte nějaký nesplněný sen?
Já můžu říct, že jsem si toho už hodně splnil. Ale počkejte… Vlastně jeden mám. Chtěl bych otevřít ještě restauraci přímo v Praze, ale jen nějakou malou…

Autor: Petra Kuldová

8.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kateřina a Jana Hladíkovy z Mladé Boleslavi - mistryně České republiky v cross country, nebo-li v terénním závodě na horských kolech.
7

Cyklistická šampionka prožila krásné dny volna. Bez kola!

Starosta Zálezlic Jiří Čížek.
61

Starosta Zálezlic: S velkou vodou se nedá bojovat, hrozbu musíte přijmout

OBRAZEM: Pohádkový statek na Blatech: Chovají zde i lamy alpaky

V samotném srdci Českého ráje na úpatí Prachovských skal se nachází rodinný statek Blata Český ráj, který je domovem nejen pro dostihové koně, ale také pro lamy alpaky, kozy domácí nebo oslíky holandské. Právě s těmito a dalšími zvířaty, které tu majitelé chovají od roku 2011, se mohly seznámit děti z divadelního tábora, který se koná v blízkosti statku. Malí návštěvníci se od majitelky dozvěděli nejen spousty zajímavostí ze života zvířat, ale také mnoho informací o jejich chovu a práci na statku. Velký obdiv pak u táborníků sklidili dostihoví koně.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Češi milují skotské hry a irskou whisky, víc jí vypijí jen v USA

Sychrov – Kilty, dudy, skotští siláci a samozřejmě i skotská whisky či národní lahůdka zvaná haggis. A také skotská, irská či keltská hudba. Rekordy a autoveteráni. To všechno zažijí i letos účastníci tradičních skotských her na zámku Sychrov. Začínají už dnes neoficiálním programem na nádvoří zámku, který odstartuje ve 20 hodin výukou skotských tanců. 

Festival u Mácháče i letos doprovodí policejní manévry

Českolipsko – Celní správa, dopravní i říční policie a toxi tým se o víkendu zaměří na návštěvníky festivalu Mácháč. Nebudou chybět ani hlídky se samopaly. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení