VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař Jaroslav Sapík: Chtěl bych si otevřít ještě jednu restauraci...

Mladá Boleslav - Setkání s kuchařem je vždycky tak trochu útok na naše chuťové buňky

8.10.2013
SDÍLEJ:

Kuchař Jaroslav SapíkFoto: Petra Kuldová

Obzvlášť, když je to kuchař  par excellence – mistr ve svém oboru. Jeden takový navštívil o uplynulém víkendu Miniletecký den na letišti v Mladé Boleslavi. Neodolala jsem a zeptala se ho na pár otázek. Povídala jsem si s Jaroslavem Sapíkem, který tvrdí: „Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři."

Jak dlouho se kulinářskému umění věnujete?
Vlastně odjakživa. Já jsem se v restauraci narodil, vyrůstal a žiju. Naše rodina se tomuto řemeslu věnuje již od sedmnáctého století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku, a také u předních šlechtických rodů. Jsem  sedmá generace, která vaří.

Kde vás najdeme?
Mám svou restauraci za Prahou, Na Klokočné na Praze východ.

Jaký vztah máte k Mladé Boleslavi?
Jezdil jsem celý život v autě značky Škoda a jeden čas jsem sem také jezdil poměrně často na zdejší opravdu vyhlášenou „čínu".

Dnes tu máte křtít svou kuchařku. Jaké dobroty v ní najdeme?
Je to taková mini kuchařka. Asi bych řekl, že je to vzpomínka na taková ta vojenská jídla. Dneska tady nabízíme guláš z polní kuchyně, takže v tom samém duchu je tato kuchařka.

Co je podle vás nejtěžší uvařit, když je někdo úplný začátečník?
Všechno! Myslím ale, že se z vaření nemá dělat žádná věda. Člověk se toho nesmí bát. Klidně i improvizovat. Základem je jistě recept, ale konečná úprava může být individuální. Co se třeba ostrosti týče. Nejdůležitější je vůbec začít.

Vaše nejoblíbenější jídlo?
Miluju zvěřinu a ryby. Upřednostňuji sladkovodní ryby, ale i mořské si dám rád. Ale zvěřinu, tu vážně můžu.

Co vaříte nejčastěji pro sebe?
To, co dá nejmíň práce. Snažím se dodržovat českou klasiku, ale i světová receptura má mnohé do sebe. Na něco z té světové si troufnu sám, no a když ne, tak si pozvu hosty z ciziny, kteří mne to dané jídlo naučí vařit.

Chápu dobře, že ale obecně u vás hraje v jídlech prim česká kuchyně?
Přesně tak. Chápete úplně správně. Hlavně ta klasická česká jídla vařím rád. Od dršťkovky počínaje, až po hovězí pečeni se špenátem a bramborovým knedlíkem konče. To mě vážně baví. Nedělá mi problém uvařit z české kuchyně cokoli.

Jak relaxujete, když nevaříte?
Já jsem v restauraci vyrostl, takže já se tam cítím jako doma v obýváku. Trpí tím také trochu i personál, protože si kolikrát neuvědomuji, že by taky chtěli jít domů.  Když už jsem ale mimo restauraci, rád vyrazím na nějaký výlet s vnoučaty. Pokud jsem zdravotně fit, tak si jdu zabruslit, nebo zaplavat. Dělám taky do myslivosti, takže les je můj kamarád a mým oblíbeným místem je i zahrada. No a mám haldu dobrých přátel, takže vím, co s volným časem.

Máte nějaký nesplněný sen?
Já můžu říct, že jsem si toho už hodně splnil. Ale počkejte… Vlastně jeden mám. Chtěl bych otevřít ještě restauraci přímo v Praze, ale jen nějakou malou…

Autor: Petra Kuldová

8.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vinotéka. Ilustrační foto.

Dnešní nocí startuje vinařská sezona

Ilustrační foto
12

Hasiče čeká krušná noc

Dneska první liga! míří na Berounsko. Siegl chce vidět Kuku na lopatkách

Střední Čechy – Dohromady mají na kontě přes tři stovky ligových gólů. Jeden střílel za Spartu, druhý za Slavii. Na vojně v Chebu, později v Kaiserslauternu a Voticích se jejich kariéry přímo proťaly. V sobotu (začátek ve 14.30) se ale znovu postaví proti sobě. Horst Siegl povede v rámci projektu Dneska první liga! jako patron fotbalisty domácích Zdic, Pavel Kuka hosty z Komárova. Oba se na Berounsko velmi těší.

KRÁTCE: Sokolnice představí dravé ptáky

Mnichovo Hradiště - Zámek v Mnichově Hradišti navázal pro letošní sezonu spolupráci se sokolnicí Věrou Gilovou, která bude v zámecké zahradě v sezoně představovat dravé ptáky, například raroha, káně, poštolku nebo výra. Návštěvníky čeká komentovaná výstava dravců i letové ukázky.

OBRAZEM: Děti se učily zastavit krvácení

Mladá Boleslav - Zbavit se strachu z ošklivě vypadajících poranění a zachovat v krizové situaci chladnou hlavu, to bylo cílem Dnů pro záchranu života, které v boleslavské 9. základní škole nazvané Pastelka pořádali profesionální záchranáři ze vzdělávací společnosti Zdravotníci.

Na jevišti ožijí sonety Williama Shakespeara

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ - Leitmotivem aktuální sezóny je v městském divadle Mladá Boleslav William Shakespeare, od jehož úmrtí uběhlo na začátku sezóny 400 let. 

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies