K vidění budou velbloudi, makakové, oslíci, aligátoři nebo tygři, ale také moderní artistická čísla včetně Kola smrti. Cirkus se v Boleslavi zdrží do neděle, ve všední dny program začíná v 17, v sobotu v 15 a v neděli v 11 hodin.

Ženy a šelmy: umělci zvou na výstavu na Bezděz

Bezděz – Bělská malířka a výtvarnice Světlana Žalmánková se ve své tvorbě zaměřuje na malbu portrétů žen v impresionistickém pojetí. Boleslavský lékař a fotograf Milan Gaettano Smolej zase s oblibou fotí velké nespoutané kočkovité šelmy. Oba umělci nyní spojili své tvůrčí síly a v sobotu 20. května pozvou na společnou výstavu Šelmy, šelmy v nás.

„Uspořádali jsme společnou výstavu, kde tato dvě témata vytváří očekávané napětí divoké nespoutanosti s křehkou krásou ženy. A nebo naopak?" komentuje provokativním způsobem výstavu Světlana Žalmánková.

Vernisáž zahájená úvodním slovem herce a režiséra Josefa Kettnera a za doprovodu houslisty Michaela Housy se odehraje v magických kulisách hradu Bezděz, a to od 14 hodin. Plátny a fotografiemi bude vyzdobený purkrabský palác. Potěcha pro oko však bude odměnou za výstup na kopec.

Mina objevená u Chaloupek nedaleko Kosmonos.
Sovětská mina způsobila policejní manévry

Pojizerský festival se vrátí

Bakov nad Jizerou – Pojizerský folklorní festival se letos dožívá svého sedmého ročníku a organizátoři věří, že díky šťastné sedmičce celá akce proběhne bez zádrhelů. Jak informuje Petr Hurt, ředitel festivalu, vystupující už účast potvrdili. Na bakovském náměstí vystoupí třeba Mateník z Prahy, Kominíček z Malé Bělé, Lidová muzika z Chrástu, Old Star Rozmarýn z Uherského Brodu nebo dětský pěvecký sbor Krákorky z Bakova. Festival se uskuteční v sobotu 1. července a večer předtím mu bude předcházet beseda s režisérem Zdeňkem Troškou.

Hosté pozorují jarní oblohu

Mladá Boleslav – Další zajímavou přednášku spojenou s pozorováním noční oblohy si připravila městská hvězdárna. Akce nese název Krásy jarní oblohy. Jarní obloha, které vévodí Lev pod Velkým vozem, ukrývá zajímavé objekty vesmíru jako například různé druhy hvězdokup. Nejjasnějším objektem ale bezesporu je obří plynná planeta Jupiter v souhvězdí Panny. Přednáška se uskuteční v pátek od 21 hodin.

Jak se rodil závodní vůz?

Mladá Boleslav – Jiří Kotek, někdejší vedoucí oddělení motorsportu automobilky Škoda Auto, který stál u zrodu Škody 130 LR, závodního vozu, který vyjel na trať poprvé v roce 1985, zavzpomíná příští týden nejen na tuto závodní škodovku, ale i na s ní spojené vývojáře a jezdce. Škoda Muzeum zve na pokračování cyklu Neobyčejné příběhy, které se uskuteční v úterý 23. května od 17.30 hodin v sále L&K Forum. Vstup jako obvykle zdarma.

Mina objevená u Chaloupek nedaleko Kosmonos.
Sovětská mina způsobila policejní manévry