Také letošní výsledky Studentských voleb, které již šestým rokem organizuje společnost Člověk v tísni v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách, se držely podobného trendu jako v minulých letech. TOP 09 i Piráti opakovaně vítězí.

Studentské volby, to jsou jakési „volby nanečisto", které mají studentům rozšířit povědomí o volebním systému a vést je k aktivní a zodpovědné účasti. Důvod je prostý. Česká republika má o 10 až 15 procent nižší volební účast než ostatní země EU. Výsledky voleb rovněž vypovídají o tom, který z kandidátů vede u mladší generace a jaké postoje vůči jednotlivým politickým stranám i politice vůbec studenti zastávají. Přínosem Studentských voleb je také skutečnost potvrzená průzkumem, že reálně zvyšují volební účast mladých lidí.

Letos se projektu dobrovolně účastnilo celkem 261 škol z celé republiky. V Mladé Boleslavi se jednalo o Gymnázium Dr. Josefa Pekaře, Gymnázium Mladá Boleslav a Obchodní akademii, z regionu se zapojilo ještě Gymnázium Mnichovo Hradiště. Zajímavé je, že na všech boleslavských školách bylo výsledné pořadí úplně stejné, v Hradišti pouze na třetím místě Starostové a nezávislí předběhli ANO 2011. TOP 09 tedy vede u studentů v našem regionu na celé čáře.

„Studentské volby mají řadu specifik. Například v nich první nebo druhé místo vždy obsadí Piráti a hranici pěti procent občas překročí i strany, kterým se to jinak nedaří. Například Strana zelených. Je už zvykem, že studenti častěji volí systémové pravicové strany," komentuje člen volební komise Petr Svoboda z Gymnázia Mladá Boleslav.

Právě na zmíněném Gymnáziu se volilo v tělocvičně, kde volební komise připravila dvě zástěny ozdobené státní vlajkou. Chyběl pouze státní znak, který je u regulérních voleb povinný. Členové jej chtěli alespoň vytisknout, ale v běhu dalších příprav myšlenka zapadla. „Chtěli jsme s sebou také vzít rádio a pouštět z něj národní písničky, to nám ale nebylo dovoleno," dodává s úsměvem Vojtěch Vaník.

Oba studenti zasedli ve volební komisi ještě s Janem Žižkou a Václavem Brzobohatým. Společně instruovali své příchozí spolužáky, kteří možnosti volit nanečisto využili, odškrtávali jejich jména ze seznamů a radili, jak správně vyplnit lístek. Nejednou také své spolužáky napomínali, že za zástěnou smí být v jednu chvíli pouze jeden volič.

„Pozoruhodné je, že když jsme u nás naposledy pořádali Studentské volby do Poslanecké sněmovny v roce 2013, výsledky byly úplně stejné, jako ty letošní. Volební účast přitom čítala téměř 44 procent," uvádí organizátorka akce na Gymnáziu Dr. Josefa Pekaře Dana Patočková.

Zatímco se tento rok na Gymnáziu Mladá Boleslav vyšplhala volební účast až na 52 procent, v Hradišti dosáhla 37 procent a na Gymnáziu Dr. Josefa Pekaře hlasovalo necelých 16 procent všech studentů starších 15 let, a to i přesto, že se organizátorské třídy pilně podílely na propagaci: „Den před volbami jsme obešli všechny třídy a upozornili jsme je na to, že volby proběhnou," svěřuje se předsedkyně jedné z komisí, Alena Plačková.

Naposledy se Studentské volby konaly před volbami do Evropského parlamentu v roce 2014. Tehdy se zúčastnilo celkem 254 škol ze všech krajů a hlasovalo přes 25 tisíc studentů. Celkové výsledky se od letošních výsledků na našich školách lišily pouze v pořadí. První místo obsadila Česká pirátská strana, druhé bylo ANO 2011 a na třetím místě skončila TOP 09.


Autoři: Kristýna Žáková, Martin Weiss