Petr Bendl. David Rath. Zuzana Moravčíková. Josef Řihák. Miloš Petera. Tak šli středočeští hejtmani za sebou. První za ODS, další v dresu ČSSD. Už brzy nastoupí hejtman v pořadí číslo 6. Mohlo by zůstat u čísla 5 to v případě, že by v křesle první osoby kraje zůstal Miloš Petera. Jenže tahle varianta se sociálnědemokratickým hejtmanem je sci-fi.

Vítězem voleb ve středních Čechách se stalo hnutí ANO 2011. Lídryně Jaroslava Pokorná Jermanová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, má na hejtmanský post našlápnuto. Stát se ale může vše. Je tu i další kandidát na hejtmanské místo, lídr kandidátky STAN (Starostové a nezávislí), starosta Kolína Vít Rakušan.

Jaké jsou povolební počty? Krajské zastupitelstvo má 65 členů. K tomu, aby kdokoliv vládl, musí mít alespoň 33 křesel. V zastupitelstvu usedne 16 zastupitelů za ANO, 15 za STAN, 11 sociálních demokratů, 10 zástupců ODS, 8 komunistů a TOP 09 získala 5 míst. Tyto počty nahrávají ke spekulacím. Jaké jsou? ODS řekla, že s komunisty nepůjde, podobné to má i STAN. Vše ostatní je možné. Ostatně i ona zapovězená KSČM až tak nechtěná nakonec být nemusí.

ANO + STAN spolu celkem 31 křesel, chybí alespoň dvě. Kde je vzít? Postačilo by 5 hlasů TOP, jenže šéfové stran Andrej Babiš a Miroslav Kalousek nejsou přílišnými kamarády. ODS? To nezní úplně nesmyslně. KSČM? STAN se nechali slyšet, že s komunisty ne. Ale nakonec proč ne?

ANO + ČSSD + KSČM spolu celkem 35 hlasů. To bohatě stačí. A že budou mnohými nepřekousnutelní komunisté u rozhodování o kraji? ANO deklarovalo, že je schopné se spojit s kýmkoliv, kromě Tomia Okamury a podobných uskupení. Ta ve středních Čechách neuspěla. Pokorná Jermanová naznačila, že s komunisty ne. I když ale proč ne?

Otazníkem zůstává post hejtmana. V podstatě je ale vše jednoduché. Jaroslava Pokorná Jermanová vyhrála volby. Mohla by tvrdit, že na křeslo v hejtmanské kanceláři v pražské Zborovské ulici má největší nárok. Proč ne?

Jenže Vít Rakušan, oblíbený starosta automobilového Kolína, má v novém zastupitelstvu o jediný mandát méně. Mohl by tak v klidu zase on říci, že to není rozdíl. I on bude chtít vládnout. Proč ne?

Zdá se, že Pokorná Jermanová je takřka jistá. Ve středních Čechách, které chtě nechtě jsou hned po Praze pod největším drobnohledem celého českého „světa", se nezdá jako pravděpodobné, že by ANO chtělo pustit křeslo hejtmana. I když Babiš tvrdí, že na hejtmanech nelpí. Pokud by došlo k vyšachování ANO, pak je tu opět Vít Rakušan jako hlavní kandidát.

Variantou by klidně mohla být koalice STAN + ČSSD + ODS, která by dala do kupy 36 poklidných hlasů, většinu. Je to ale reálné? Proč ne?

A je tu dosud vládnoucí ČSSD. Ať se Miloš Petera snažil, jak mohl, jeho putování po kraji mu štěstí nepřineslo. 11 mandátů znamená třetí místo a ústup. Jistě to není jen děravými silnicemi, na kterých se točilo mnoho debat v protisociálnědomkratickém duchu. Miloš Petera sice uspěl v domácím Nymburku, ale jinde to sláva nebyla.

Mohlo by se stát, že Petera v čele kraje zůstane? Proč ne? Je to ale více než sci-fi. ČSSD s komunisty dají dohromady 26 hlasů. Mohl by dodat zbytek STAN? Mohl, ale že by pustil post hejtmana? Proč ne?

Devět okresních vítězství pro ANO 2011, tři pro STAN (Praha-východ, Praha-západ a Kolín), z toho v Kolíně, odkud je lídr Vít Rakušan, drtivě. Na Praze-východ ANO skončilo až třetí, to je nejhorší výsledek v umístění na „bedně" v kraji.

Sociální demokraté uspěli na Nymbursku, kde skončili za ANO druzí, stejně tak na Mladoboleslavsku.

Na Kladensku za vítězným ANO skončily ve velmi těsném odstupu ODS, STAN, ČSSD a KSČM, přičemž mezi druhým a čtvrtým byl odstup 399 hlasů.

Na Kutnohorsku předstihl druhý STAN třetí ČSSD o pouhých 41 hlasů. Na Kladensku byl u těchto stran odstup pouhých pětadvacet hlasů.

Nejmenší odstup mezi prvním a druhým byl na Kutnohorsku (ANO STAN: 51 hlasů), naopak největší rozdíl byl na Kolínsku (STAN ANO) 6383 hlasů.