Koprník, jenž je místní částí obce Kněžmost, v sobotu uspořádal třetí setkání rodáků a přátel obce, jež se uskutečnilo u příležitosti 625. výročí založení obce. Řady přátel obce se však tentokrát výrazně rozrostly právě o Poláky z Koperniki, kteří přijali pozvání na slavnost, jejíž součástí bylo slavnostní odhalení znaku obce či křest knihy o historii Koprníku, kde je jedna pasáž věnována rovněž věhlasnému hvězdáři Mikoláši Koperníkovi, k jehož odkazu se obě obce hrdě hlásí.

„Slovo dalo slovo, vyměnili jsme si pár mailů, telefonátů a pak už z polské strany přišlo pozvání na podobnou akci. Právě to dnes oplácíme a zároveň nové přátelství formálně stvrdíme smlouvu o spolupráci a přátelství," vysvětlil předseda osadního výboru Ladislav Kilián.

Po uvítání a výměně darů, kterých polská delegace přivezla celou řadu, byl na budově hasičské zbrojnice odhalen znak obce, jenž sice není oficiální (obce, které jsou součástí jiné obce podle legislativy nemají na znak nárok), ale na půvabu mu to níc neubírá. V anketě o jeho definitivní podobě na základě několika návrhů zpracovaných heraldikem rozhodli sami občané. Znak Koprníku tak odkazuje k erbu Oldřicha z Koprníka, který pečoval o část královské cesty, jež obcí vedla dále na sever, i k dalším reáliím památným stromům, bývalému rybníku či osobě Mikoláše Koperníka.

Po odhalení znaku následoval oficiální podpis smlouvy o přátelství a spolupráci, kterou podepsali zástupci obou obcí i spolků. Za Koprník Ladislav Kilián a starosta Kněžmosta Adam Pospíšil. Následně společnými silami zasadili dub přátelství, jenž se bude snažit dorůst své staleté bratry majestátně lemující v Koprníku hlavní silnici.

Třetím a posledním slavnostním aktem byl křest knihy Hany Bejrové Koprník, vesnička malá jako dlaň, v níž autorka shromáždila historiografické poznatky o vsi od nejstarších časů až po současnost.

„Na začátku jsem hledala, jak se náš rod dostal na Koprník. Jak jsem procházela matriky, začala jsem sledovat i jiné rodiny, začala hledat souvislosti a nakonec z toho vznikla knížka," říká autorka, které po křtu zájemci málem utrhali ruce. Nutno podotknout, že autor tohoto článku, jehož předci v Koprníku též žili, byl jedním z nich.

O dobré náladě panující na slavnosti se můžete přesvědčit z fotografií.