Muzeum letectví v Mladé Boleslavi, které mělo být podle původních plánů chloubou regionu, se stalo horkým bramborem, který si současné vedení kraje už od začátku roku přehazuje.

Stavba, která už byla ve fantaziích některých lidí prodána a  přestavěna na kdeco včetně plaveckého bazénu, ale nakonec zůstane v majetku Středočeského kraje.

Rozhodnutí padlo na pondělním jednání krajského zastupitelstva, i když jako vždy tohle téma rozdmýchalo vášně. Kraj totiž musí především stavbu zaplatit, a sto padesát miliónů není zrovna malá částka. Navíc díky odkládání problému vznikly i sankce, které činí dalších téměř 20 miliónů. Kraj je bude splácet až do září 2015.

Vypadá to ale, že v leteckém muzeu nakonec skutečně letadla budou.

„Nyní se ve vedení Středočeského kraje chceme, vedle splácení projektu, zaměřit především na budoucí využití leteckého muzea v Mladé Boleslavi. Zvažuje se varianta, že se objekt stane pobočkou stávajícího regionálního muzea nebo Národního technického muzea. Můžeme také objekt pronajmout soukromému subjektu," uvedl k osudu budovy náměstek hejtmana Miloš Petera.

Nápad postavit v Mladé Boleslavi letecké muzeum se začal realizovat v roce 2012, smlouvu o zahájení stavby schválila rada kraje už v květnu roku 2011.

V současné době jsou stavební práce dokončeny a muzeum čekají už jen poslední finální úpravy, ačkoliv ani s touto skutečností nebyli někteří zastupitelé seznámeni, domnívali se, že se jedná o torzo, které chce kraj prodat.

Tuto domněnku však nekompromisně vyvrací boleslavský primátor Raduan Nwelati, který je záreoveň i krajským zastupitelem: "Je to dokončeno, není to torso. Pokud má být muzeum provozováno, je jedinou šancí, aby tam byl letecký simulátor, pak se možná uživí," uvedl na včerejším jednání.

Původním záměrem bylo stavbu muzea financovat s využitím dotace z Regionálního operačního programu Střední Čechy. Středočeský kraj ale nakonec dotaci na tento projekt nezískal.

Výstavba muzea začala ještě před tím, než bylo o přidělení dotace rozhodnuto. Kraji tak vznikl dluh 150 milionů korun, který musel být uhrazen.