A právě ten řeší už delší dobu obyvatelé dvou místních částí Mnichova Hradiště – Lhotice a Dobré Vody. Do zdejších domácností přivádí pitnou vodu studny, městský vodovod tu není. To by se během letošního roku mělo změnit. Mnichovo Hradiště se rozhodlo, že vodovod postaví a předejde tak komplikacím. Navíc v minulém roce jim finanční pomoc slíbilo i ministerstvo zemědělství.

Tím pádem se pro obyvatele otevírá reálná šance, že problémy, s nimiž se v minulých letech nejednou setkávali, zmizí v nenávratnu.

Čtěte také: Zatnou do Štěpánky bagry opět své drápy?

Jak připomněla projektová manažerka městského úřadu Martina Kulíková, nejhorší situace nastala v roce 2015 v létě. „Tehdy studny vyschly v Dobré Vodě a město muselo zajistit dodávku pitné vody do domácností pomocí cisteren," sdělila Martina Kulíková.

Přípravy projektu a veškeré dokumentace začaly už minulý rok, zanedlouho by se do práce měly pustit stavbaři a stavební stroje.

Investice za dvanáct milionů

K novému vodovodu se připojí přes padesát domácnosti ve Lhoticích a téměř třicítka v Dobré Vodě. Jde o investici za bezmála dvanáct milionů. Zhruba polovinu částky pokryje dotace z ministerstva zemědělství.

„Vodovod sice není nejlevnější záležitostí, nicméně z dlouhodobého pohledu je rozumné do něj investovat. Patří totiž k základní infrastruktuře, kterou by město mělo zajišťovat, protože ji potřebuje pro další rozvoj," konstatovala Martina Kulíková.

Stavba by měla začít ještě v březnu a hotovo by mohlo být letos do konce roku. Pokud tedy do stanoveného harmonogramu nezasáhne nic nepředpokládaného.

Mnichovo Hradiště má více než 8 200 obyvatel a je rozdělené do jedenácti místních částí. Vodovod však nechybí pouze ve Lhoticích a Dobré Vodě, v současnosti ho postrádají také místní části Kruhy a Hradec. Jenže zatím to vypadá, že tolik štěstí jako jejich sousedé mít nebudou.

Podle Martiny Kulíkové se tato nákladná investice ve zmíněných částech v dohledné době neplánuje, a to kvůli nízkému počtu obyvatel.

Čtěte také: Pořadatelé boleslavských trhů prověřují i pole všech farmářů