Ve středních Čechách bývá vyšší výskyt klíšťat například v lesích na Kokořínsku nebo podél vodních toků. Nejčastěji jsou infikována boreliózou a prvokem rodu Babesia.

Proti lymeské borelióze zatím vakcína na trhu není, před klíšťovou encefalitidou se ale lze chránit očkováním. Přesto loni zasáhla v Česku 565 lidí, nejvíce za poslední tři roky. Nemoc přitom může zanechat vážné trvalé následky.

Čtěte také: Stávka? Řidiči zatím mlčí

Podle závěrů největší české laboratoře na analýzu infekčnosti klíšťat patří do pásma s vysokým rizikem ohrožení virem klíšťové encefalitidy Mladoboleslavsko. Nymbursko a Mělnicko jsou ohrožené středně.

Pokud nechtějí lidé riskovat, měli by se rychle nechat očkovat. Vakcínu je totiž třeba aplikovat ve třech dávkách. Mezi první a druhou musí být nejméně měsíční přestávka, třetí se aplikuje obvykle za pět až dvanáct měsíců od druhé.

Podle nymburského lékaře Aleše Zikmunda je ideální začít s očkováním na přelomu roku. „Ale ani teď není pozdě," říká lékař.

Pediatr Zdeněk Weiss připomíná, že rodiče často přivedou na očkování dítě, sami však očkovaní nejsou. „Přitom právě u dospělých hrozí, že bude průběh nemoci mnohem horší než u dítěte," varuje.

Podle mluvčí středočeské krajské hygienické stanice Dany Šalamunové loni onemocněli po přisátí klíštěte na Mělnicku a na Mladoboleslavsku shodně tři lidé. Na Nymbursku pouze jeden člověk.

Ve Středočeském kraji se loni nechalo očkovat více než deset tisíc lidí. Z toho přes tisíc na Mělnicku, na Nymbursku téměř tisíc a na Mladoboleslavsku nejméně v kraji, necelých tři sta lidí.

Čtěte také: Uzavření mělnické nemocnice? Jenom fámy

Aktivita klíšťat je zatím malá, ale objevují se

Při výletu do přírody se už nyní mohou lidé bránit klíšťatům vhodným oblečením z hladké světlé látky, které po návratu prohlédnou stejně jako celé tělo. „Klíšťata už se v posledních dnech objevují. Lidé by si v přírodě měli dávat pozor," potvrdil Tomáš Vrablík z Českého hydrometeorologického ústavu, který už začal pro letošní sezonu zveřejňovat dvakrát týdně výhled aktivity klíšťat. Nyní je stupeň aktivity 1 až 2, tedy malé riziko.

Chránit potřebují i domácí mazlíčci

Ještě častěji než lidé se s klíšťaty setkávají zvířata. Z těch domácích zejména kočky a psi, paraziti si však troufají i na hlodavce. Majitelé zvířat si málokdy uvědomují důležitost prevence. Infikovaná klíšťata totiž představují pro zvířata stejné riziko jako pro lidi. „Zvířata se mohou od klíšťat také infikovat, často se u nich však onemocnění pozná až poté, co se nemoc výrazněji projeví," říká boleslavský veterinář Jiří Langer.

Na veterinárních klinikách lze na obranu proti klíšťatům pořídit tři různé druhy preparátů. Vedle antiparazitik, která se aplikují za krk zvířete v podobě kapky, jsou to známé obojky a ektoparazitika v podobě tablet.

Čtěte také: KRIMI MIX: Dcera bodla otce do krku