Pokud by člověk ze všech stran neslyšel češtinu a někdo ho sem dovezl se zavázaným očima, na první pohled by si tipl, že je v Chorvatsku.

Samozřejmě, Komárovský rybník není moře, ale čistá vody a písčité břehy, porostlé borovicovými lesy, skýtající i v nejparnějších dnech příjemný chládek, vás mohou zviklat.

Kemp Peklo, který tady funguje už pěknou řádku let, patří mezi ta nejhezčí místa k ubytování v Českém ráji. Plno je tady i v tento parný týden, a přestože má kemp ideální polohu pro výlety, většina osazenstva se chladí v rybníce.

A kdo preferuje dovolenou v Pekle? „Lidé se k nám hodně vracejí. Podle mého odhadu je to takových sedmdesát procent lidí, které tu můžete potkat každý rok, a těch zbylých třicet procent jsou noví návštěvníci," odhaduje Milan Štosek, jeden z provozovatelů kempu.

Jeho slova potvrzuje i návštěvník Petr, který si právě přichází pro pivo. „Jezdíme sem každý rok už nejmíň osm let. Moc se to tu nemění, snad jen že zmizela hospoda, která tu bývala, slyšel jsem, že vyhořela. Ale místo ní funguje tenhle kiosek, a člověk tu opravdu má všechno, co potřebuje. Ceny jsou tu fajn a v rozumné vzdálenosti najdete nepřeberné množství možností, kam vyrazit na výlet. V tomhle vedru je taky fajn, že vám na stan nepraží slunce, protože jsou tu všude stromy," pochvaluje si.

Vzhledem k tomu, že Peklo leží na prahu Českého ráje, skutečně je tu nespočet možností, kam vyrazit. Zlatá stezka Českého ráje, hrad Kost, Zřícenina hradu Valečov, Drábské světničky, Mnichovo Hradiště…

„Nabízíme ubytování ve dvou až pětimístných chatičkách a unimo buňkách, třeba nyní je tam kapacita naplněná, jsme schopni tam ubytovat 50 lidí. Jinak kapacita stanů je zhruba 150, vítáme i karavany," vypočítává Milan Štosek.

V kempu jsou samozřejmě k dispozici pánské i dámské toalety a sprchy, další sprchy jsou přímo na pláži. Návštěvníkům slouží i kuchyňka, vybavená základními potřebami, elektrické přípojky, na pláži najdou ohniště a také dětské pískoviště, dětský koutek je i u Hospůdky U Lucifera, která nabízí možnost snídaní.

„Obchod je nedaleko, nějakých tři sta metrů, ale pokud mají naši hosté zájem, můžeme jim po domluvě přivézt chleba, mléko, prostě takové ty základní potraviny, které jezdíme nakupovat," popisuje provozní.

V hospůdce se sice nevaří klasicky, ale připravují to polotovary a velmi oblíbené je i grilování masa na grilu.

Kromě klasických služeb, které najde člověk téměř v každém kempu, nabízí Peklo i benefit v podobě kulturních akcí.

Léto na Pekle, jak se seriál koncertů jmenuje, pokračuje i v druhé půlce prázdnin. Například 1. srpna zahraje Lihomor, o týden později zase bluesman Martin Chik.

Na podzim pak přijde řada na sport, mimochodem Peklo je ideálním místem i pro cyklisty, pravidelně se tu také koná Rohozecký triatlon. Ovšem 20. září se stane kemp centrem půlmaratonu. Půjde o úplně první ročník běžeckého závodu Eleven půlmaraton Český ráj.