Z 65 křesel v krajském zastupitelstvu bude obhajovat ČSSD rovných dvacet. Velké šance obhájit mandát tak má současný náměstek hejtmana Karel Horčička (číslo 4) a křeslo by mohla získat také Ingrid Podroužková, starostka Lipníku (15). Starosta Dobrovice a učitel Tomáš Sedláček (27) svým jménem stranu podporuje, reálnou šanci na zisk mandátu však již nejspíš nemá.

Aktuálně je druhou nejsilnější stranou na kraji KSČM, jejíž zástupci drží devatenáct křesel. S pokračováním ve veřejné funkci může takřka počítat Josef Dovolil (3), technik z Mladé Boleslavi, uvažovat o setrvání ve funkci může i Zuzana Nekovářová (17), technička ze Všejan.

Za ODS, zatím nejsilnější opoziční stranu na kraji, opět kandiduje Jaroslav Král (5), dlouholetý starosta Benátek nad Jizerou, na jehož zvolení strana vsází. Přestože občanští demokraté vysílají do boje i další starosty a známé osobnosti z Mladoboleslavska, například náměstka boleslavského primátora Michala Kopala (26) nebo bývalou starostku Bakova nad Jizerou Janu Štěpánovou (17), s jejich účastí na směřování kraje v příštích letech z pozice zastupitelů to nevypadá. ODS obhajuje 16 křesel.

Výčet vládnoucích stran uzavírá TOP 09 se Starosty pro Středočeský kraj. Topka i hnutí STAN (Starostové a nezávislí) letos kandidují zvlášť, lze tedy očekávat určité rozdrobení deseti původně fialových mandátů.

Velkou šanci dostat se do zastupitelstva za Topku má náměstek primátora Mladé Boleslavi Daniel Marek (3), na kandidátní listině STAN je prvním kandidátem z Boleslavska až Ondřej Lochman, starosta Mnichova Hradiště (23).

S výsledky voleb každopádně zamává účast hnutí ANO 2011, které v krajích kandiduje poprvé a předvolební průzkumy jej vidí na předních příčkách. S velkou pravděpodobností tak čeká krajská funkce podnikatele a majitele stavební firmy Gema MB Františka Petrtýla (2), na místo na kraji jistě pomýšlí také Jiří Haspeklo z Benátek (11), zaměstnanec Babišova Agrofertu.

Předvolební průzkumy se shodují, že složení středočeského krajského zastupitelstva by po volbách mohlo být pestřejší, než tomu bylo v posledních čtyřech letech. Velkou otázkou je i případný zisk koalice Spolu pro kraj (KDU-ČSL, SZ, SNK ED) a volební výsledek nových stran a hnutí, jejichž hlavním tématem je řešení uprchlické krize.