„Někdo pije, někdo hraje automaty… Naše droga je sbírání kaktusů," poznamenává Václav Jakubec z Luštěnic, velký znalec kaktusů, který za nimi již mnohokrát vyrážel za oceán.

Boleslavský Klub kaktusářů tento týden opět zve na tradiční výstavu kaktusů, která se koná ve výstavním sále Státního okresního archivu Mladá Boleslav na Boleslavském hradě a je spojená s prodejem přebytků a poradenskou službou. Stoly se prohýbají pod stovkami exponátů, z nichž celá řada nedávno vykvetla, stěny pokrývají desítky fotografií a člověk má sto chutí koupit si alespoň pár kousků a propadnout této pichlavé vášni.

„Po loňském Mexiku je letos hlavním tématem výstavy Jižní Amerika. Také si ale připomínáme 50. výročí úmrtí Curta Backeberga, autora velkého lexikonu kaktusů, jehož názvosloví z velké části používáme dodnes," říká Čestmír Šimůnek, jeden z pořadatelů.

Navštívíte-li výstavu trvající až do neděle a budete mít štěstí, možná budete moci vyslechnout také některou z historek tradovaných mezi kaktusáři o tom, jaké to je být zadržen se vzorky mexickou policií, mít zákaz vstupu do země nebo se hnát v úmorném poledním vedru do vršku za exemplářem, který jste marně hledali posledních několik dní.