VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sommelieři kadeti: Víno musíte nabízet se zájmem

Horky nad Jizerou/ Studenti, kteří absolvovali sommelierský kurz, si své znalosti pochvalují.

30.3.2009 1
SDÍLEJ:

Sommelierský kurz v Horkách.Foto: Deník/ Adéla Šťástková

Nové poznatky o víně mají studenti Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Horkách nad Jizerou. V minulých dnech se zde totiž konal sommelierský kurz, na jehož závěru byli žáci slavnostně pasování na sommeliery kadety. Jaký dojem zanechal kurz na studenty a co všechno už dokáží? O tom jsme si popovídali se dvěma z nich, Lukášem Bartákem a Barborou Galbavou.

Lukáš Barták


Jaký máte zážitek ze sommelierského kurzu?
Je to zajímavá práce. Číšníkům se to velmi hodí. V každém městě je nějaká vinotéka v restauraci. Podle dovedností jejich majitelé hledají své pracovníky.

Co vše nyní ovládáte?
Studuji obor kuchař – číšník. Absolvoval jsem kurzy ryby, studené kuchyně, barmana. Nyní jsem dokončil právě sommelierský kurz.

Co vás na sommelierském kurzu zaujalo nejvíce?
Zaujalo mne, že v sommelierství je také trochu freestylové show, jako například sekání lahví šampaňského. Dále mne zaujalo také degustování.


Dokážete rozeznat jednotlivé chutě vín?
Ne všechny. Rozeznám pouze ty chutě, které jsme se naučili v kurzu.


Co je nejtěžší na sommelierství?
Dekantování. Přelévání z lahve do karafy.


Co to obnáší?
Aby nebyl člověk nervozní. Musíte komunikovat s lidmi, aby se nenudili. Musíte být v tu chvíli diplomatem.

Barbora Galbavá


Jak na vás sommelierský kurz zapůsobil?
Velmi hezky. Ohledně vín vím, jak které chutná. Určitě například poznáme, jestli je víno suché, polosuché a sladké. Mladší jsou spíš na polosladká než na suchá, ale i suchá mají něco do sebe.


Dokážete také doporučit víno k nějakým pokrmům?
Určitě. Třeba bílé, rulandské šedé bych doporučila k rybě. Červené pak k jakémukoliv tmavému masu.


Co bylo pro vás nejtěžší?
Určitě poznat, jakou chuť víno má, například jaké ovoce je z vína cítit. Podle čichu to jde cítit, hlavně vám ale napoví chuť.


Co vás na sommelierství baví nejvíce?
Asi to, že jsem s lidmi v kontaktu.


Dokážete říci, co je nejtěžší při nabídce vína?
Naučit se vše o víně. Dokázat o něm něco říci a dále to pak lidem předat. Důležité je být uvolněný, aby se člověk, kterému víno nabízíte, necítil stísněný a bral to jako radost.


Kolik druhů vín dokážete rozpoznat?
V kurzu jsme se naučili rozpoznat kolem dvaceti druhů. Určitě poznám polosladké víno s banánovou příchutí.

FOTOGALERII ze sommelierského kurzu v Horkách naleznete zde

Autor: Adéla Šťástková

30.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Policisté jsou v pohotovosti, aby ohlídali Prahu

Ilustrační foto.

Happening uměleckých škol přenese umění do ulic

/OBRAZEM/ Depešáci v Edenu

Z koncertu v Eden Aréně přinášíme ještě pár fotek, které stále znějí ozvěnou hudby Depešáků a nadšením jejich fanoušků. Koncert, který táhlo především charisma Davida Gahana, fotil Martin Kubišta.

Nadměrný náklad projel Boleslaví

Mladoboleslavsko – Už ve čtvrtek se vydal na cestu další nadměrný náklad z hradecké firmy Hapex. Šlo o velkokapacitní nádrž vyrobenou ve firmě ZVU Strojírny směřující do 200 kilometrů vzdáleného Litvínova. Cíle má náklad dosáhnout v pondělí večer.

Dojíždění dětí do školky zastaví šedá Myšička

Mnichovo Hradiště – Novela zákona, podle které jsou od letošního podzimu školky povinné pro pětileté děti, zvýšila napětí v Mnichově Hradišti. Radnice se totiž už dlouhou dobu marně snažila najít řešení problému s nedostatkem míst v mateřských školách.

AUTOMIX.CZ

Až budete prodávat auto: 10 rad, jak snadno a rychle zvýšit jeho cenu

Chystáte se prodat svoje auto? Potom se jistě snažíte dostat za svůj vůz co možná nejvyšší finanční sumu. Samozřejmě, že o ceně auta rozhoduje zejména model, jeho rok výroby, počet najetých kilometrů a především technický stav, ovšem jsou tu i detaily, které mohou cenu vozu zvýšit.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies