VYBERTE SI REGION

Sommelieři kadeti: Víno musíte nabízet se zájmem

Horky nad Jizerou/ Studenti, kteří absolvovali sommelierský kurz, si své znalosti pochvalují.

30.3.2009 1
SDÍLEJ:

Sommelierský kurz v Horkách.Foto: Deník/ Adéla Šťástková

Nové poznatky o víně mají studenti Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Horkách nad Jizerou. V minulých dnech se zde totiž konal sommelierský kurz, na jehož závěru byli žáci slavnostně pasování na sommeliery kadety. Jaký dojem zanechal kurz na studenty a co všechno už dokáží? O tom jsme si popovídali se dvěma z nich, Lukášem Bartákem a Barborou Galbavou.

Lukáš Barták


Jaký máte zážitek ze sommelierského kurzu?
Je to zajímavá práce. Číšníkům se to velmi hodí. V každém městě je nějaká vinotéka v restauraci. Podle dovedností jejich majitelé hledají své pracovníky.

Co vše nyní ovládáte?
Studuji obor kuchař – číšník. Absolvoval jsem kurzy ryby, studené kuchyně, barmana. Nyní jsem dokončil právě sommelierský kurz.

Co vás na sommelierském kurzu zaujalo nejvíce?
Zaujalo mne, že v sommelierství je také trochu freestylové show, jako například sekání lahví šampaňského. Dále mne zaujalo také degustování.


Dokážete rozeznat jednotlivé chutě vín?
Ne všechny. Rozeznám pouze ty chutě, které jsme se naučili v kurzu.


Co je nejtěžší na sommelierství?
Dekantování. Přelévání z lahve do karafy.


Co to obnáší?
Aby nebyl člověk nervozní. Musíte komunikovat s lidmi, aby se nenudili. Musíte být v tu chvíli diplomatem.

Barbora Galbavá


Jak na vás sommelierský kurz zapůsobil?
Velmi hezky. Ohledně vín vím, jak které chutná. Určitě například poznáme, jestli je víno suché, polosuché a sladké. Mladší jsou spíš na polosladká než na suchá, ale i suchá mají něco do sebe.


Dokážete také doporučit víno k nějakým pokrmům?
Určitě. Třeba bílé, rulandské šedé bych doporučila k rybě. Červené pak k jakémukoliv tmavému masu.


Co bylo pro vás nejtěžší?
Určitě poznat, jakou chuť víno má, například jaké ovoce je z vína cítit. Podle čichu to jde cítit, hlavně vám ale napoví chuť.


Co vás na sommelierství baví nejvíce?
Asi to, že jsem s lidmi v kontaktu.


Dokážete říci, co je nejtěžší při nabídce vína?
Naučit se vše o víně. Dokázat o něm něco říci a dále to pak lidem předat. Důležité je být uvolněný, aby se člověk, kterému víno nabízíte, necítil stísněný a bral to jako radost.


Kolik druhů vín dokážete rozpoznat?
V kurzu jsme se naučili rozpoznat kolem dvaceti druhů. Určitě poznám polosladké víno s banánovou příchutí.

FOTOGALERII ze sommelierského kurzu v Horkách naleznete zde

Autor: Adéla Šťástková

30.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

 Nikola a Ema Voborníkovy se narodily 17. ledna mamince Kateřině a tatínkovi Davidovi z Loučeně. Nikola vážila 2,73 kg a měřila 45 cm. Ema vážila 2,92 a měřila 46 cm. Doma se na ně již těší sourozenci Ondřej a Anna.
9

Přivítejte s námi na světě další miminka narozená v minulých dnech

Policie.

Za výrobu pervitinu může strávit až pět let ve vězení

Mají-li ptáci co jíst, mrazy jim nevadí. Najdou se i ti, kteří nocují za komínem

Mladá Boleslav - Čím posloužit zpěvným ptákům, aby snáz přečkali zimu? To nám připomněl ornitolog Pavel Kverek

Hejtmanka přijela podpořit mladé firmy

Mladá Boleslav - Středočeský kraj a Škoda Auto Vysoká škola uzavřely partnerství, ze kterého budou těžit mladí podnikatelé. Ti už nyní žádají o podporu pro své smělé projekty.

Češi berou neférově nízké platy. Proč nedostávají víc?

Místo hotových výrobků děláme jen polotovary. A za směnu toho zvládneme vyrobit méně než Němci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies