Náklady na záměr, který zahrnuje opravy šesti objektů Lorety, se blíží ke dvěma milionům korun. Na polovinu přispěje městu krajská dotace.

Práce by měly být hotovy do konce října letošního roku. Památka i v době pokračujících prací čeká na návštěvníky v běžné otevírací době.

Podle referentky správního odboru kosmonoské radnice Miloslavy Jelínkové nebyl stav Lorety havarijní.

„Všechny práce, které tam nyní probíhají nebo už byly ukončeny, byly pouze udržovací,“ upřesnila Jelínková. „Jde o naprosto bezproblémovou stavbu,“ poznamenala Jelínková.

Ilustrační foto.
Zloději stále využívají důvěřivosti seniorů



Starosta Jiří Müller připomněl, že nechtěli čekat, až se stav památky zhorší natolik, že by hrozilo její zřícení. „Připadalo mi, že už začíná chátrat. Některé nedostatky byly patrné už na pohled. Nebylo by rozumné otálet, o památky je nezbytné pečovat, a to včas,“ vysvětlil Müller.

Poslední větší opravou Loreta prošla na začátku devadesátých let minulého století, kdy byla například na ambity instalována nová střešní krytina.

Jak se ale ukázalo, stavbaři tehdy nezvolili vhodný materiál. „Vracíme se k původnímu materiálu, na střechu budou umístěny keramické tašky,“ doplnila Jelínková.

Na Loretě se bohužel podepsaly i okolní vlivy, především doprava, která ve městě v posledních letech silně houstne. Stavba se totiž nachází hned vedle hlavní silnice.

„V Boleslavské ulici došlo k citelnému nárůstu dopravy, kvůli které pak popraskalo zdivo. Praskat začala čelní stěna včetně ambitů vevnitř,“ vysvětlila Jelínková, podle které opravy řešil statik.

Deštivá neděle patřila v Mladé Boleslavi Běhu městem.
Deštivá neděle patřila v Mladé Boleslavi Běhu městem



Práce se zaměřily také na vstupní bránu do objektu, kde bylo nutné opravit sloupy a část oplocení. Kosmonosy totiž leží částečně na jílovém a částečně na kamenném podloží. „Právě Loreta stojí spíše na jílové části. Proto začal jeden ze sloupů praskat. Příčinou mohla být také jeho vada,“ upřesnila referentka.

Neodkladnou opravu si pak vyžádala zídka u Lorety, která se vlivem vlhkosti a působením kořenového systému sousedního stromu začala bortit. Na zídce navíc byly patrné velké trhliny.

Drobných úprav se dočkalo i schodiště z Boleslavské ulice, kde bude nově nainstalováno led osvětlení.

Otevírací doba Lorety je až do konce října každý čtvrtek a sobotu mezi polednem a sedmnáctou hodinou a v neděli od deseti do sedmnácti hodin. 

Kosmonoská Loreta je jednou z padesáti kopií Nazaretského obydlí sv. Rodiny v českých zemích, svými rozměry je vedle loretánské kaple v Rumburku největší. Byla postavena na začátku 18. století díky Jakubu Heřmanovi Černínovi z Chudenic italským architektem Giovannim B. Alliprandim na místě původního farního kostela sv. Martina, zničeného za husitských válek. Nejstarší částí je zvonice, mírně nakloněná k západu, což je zřejmě způsobeno špatným podložím.

1.B Základní škola Sokolovská Mnichovo Hradiště, třídní učitelka Silvie Berežná
Představujeme prvňáčky ze Základních škol Švermova a Sokolovská