Letecký den v Mladé Boleslavi, bitva na Krásné louce, nejrozličnější akce, koncerty i výstavy nesou všechny ve vínku název "Pořádáno u příležitosti stoletého výročí republiky". Zbude na osmadvacátý říjen vůbec něco? Jak se ukazuje, leckde skoro ne.

Třeba hned v Mladé Boleslavi, kde jsou hlavní oslavy posunuty o den dříve. Mluvčí magistrátu Šárka Charousková již dříve informovala, že důvod je prozaický – značná část lidí pojede na den oslav do Prahy a město chce, aby i tito mohli oslavy republiky zažít.

Hlavní oslavy pak začnou 27. října ve 13.30 na Staroměstském náměstí slavnostním vyvěšením státní vlajky a slavnostními projevy a protáhnou se až do tmy, kdy budou završeny slavnostním ohňostrojem na výstavišti ve 21 hodin večer. Bližší podrobnosti přináší přiložený harmonogram.

Nelze ani při této příležitosti nepřipomenout související předávání Ceny města, které se koná již v 11 hodin na boleslavské radnici.

Ilustrační foto.
Volební kandidáty na okrese dělí i 68 let

Mnichovo Hradiště má již největší oslavy republiky za sebou, a to již od prvního září - jednak kvůli teplejšímu počasí (ačkoliv v daný den právě pršelo), jednak proto, aby oslavy republiky nestály ve stínu uplynulých voleb. Samotný 28. říjen tak bude podle starosty Ondřeje Lochmana spíše pietnější. "Předně bychom rádi, aby se co nejvíc lidí zapojilo do akce Vlajka pro Masaryka a vyvěsilo k tomuto zásadnímu výročí státní vlajku. Od 1. do 26. října bude těm, kteří vlajku nemají, poskytnuta na podatelně městského úřadu, a to zdarma nebo za dobrovolný příspěvek," říká Ondřej Lochman, který si přeje vytvořit ve městě slavnostní atmosféru, jakou si toto datum zaslouží.

Sobotní stoleté oslavy od vzniku Československé republiky provázelo na mnichovohradišťském Masarykově náměstí deštivé počasí.
OBRAZEM: Oslavy v Hradišti se vydařily. I když pršelo

Samotný 28. říjen započne vlastně v přilehlé Veselé kladením květin k Masarykovu pomníku, bude pokračovat u hrobu legionáře Havelky, kde budou rovněž nakladeny květiny, a bude završen v 15 hodin v parku u nádraží za přítomnosti čestné stráže skautů, baráčníků a městského parlamentu dětí a mládeže. Z parku následně vyrazí výprava po městě, která připomene významné lokální osobnosti dob minulých, jejichž památku zaznamená již druhá série nových pamětních tabulek. Od 19 hodin se může město ještě těšit na koncert Jaroslava Svěceného v městském divadle, který tento slavnostní den završí. Hradiště vydá k letošnímu výročí rovněž sadu městských pamětních mincí.

V předstihu se rozhodli slavit republikové výročí již 24. října i v Bakově nad Jizerou. "Osmadvacátý říjen připadá na neděli, děti pak budou mít po následující dva dny prázdniny, spousta lidí tak ve městě nebude," vysvětluje starosta Radim Šimáně důvod urychlení oslavy, která i zde bude spíše pietnější a proběhne formou výsadby lípy republiky v areálu parku u základní školy s doprovodným programem v režii zdejších žáků.

"Jinak ale i Bakov rozprostřel v podstatě oslavy do celého roku, řada akcí už je za námi, ale rozhodně ještě zveme na nejbližší přednášku v sobotu 22. září od 18 hodin. V Muzeu Bakovska bude přednášet Vojtěch Dvořák o zdejších dějinách, načež bude ve vestibulu Městské knihovny odhalena velká deska, věnovaná lokální historii," říká starosta. Některé akce, připomínající slavné výročí, se ale v Bakově protáhnou až do konce roku a de facto je završí koncert Václava Neckáře a velká zvonohra, která má na náměstí sehrát známé skladby, které provázely Česko i Slovensko v minulých sto letech.

Ilustrační snímek
V Boleslavi se auta rodí, ale také jsou v ohrožení

Harmonogram oslav stoletého výročí republiky v Mladé Boleslavi
24. října 18.00 (Dům kultury)
– Vystoupení vojenského uměleckého souboru Ondráš (vstup zdarma)

26. října 8.00 — 15.00 (Dům kultury)
- celodenní program pro žáky a studenty škol
- prezentace Československé obce legionářské, výstava fotografií
- komentovaná ukázka výstroje a výzbroje
- promítání dokumentů a autentických záběrů z první světové války prezentace aktuální činnosti Československé obce legionářské
- sázeni lípy s uložením pamětní schránky do jejích kořenů (park u Domu kultury)

27. října 13.30 - 21.00

13.30 Zahájení (Staroměstské náměstí)
- slavnostní vyvěšení státní vlajky a praporu města na Staroměstském náměstí
- slavnostní projevy

14.00 Slavnostní ceremoniál (Komenského náměstí)
- dechový orchestr Pralinka Praha 
- mažoretky Pomněnky
- slavnostní projevy
- průlet dobových letadel
- pěvecký sbor Boleslav

15.00 Průvod městem
- přesun formou průvodu z Komenského náměstí do parku Výstaviště, přes náměstí Míru a kruhový objezd u Sportu

16.00 (Park na Výstavišti)
- prodejní stánky
- kulturní vystoupení
- prezentace bezpečnostních a záchranných sborů města, spolků a sdružení
- prezentace Československých legionářů
- sázeni lípy (park Výstaviště)

18.00 (Sbor Českých bratří)
- koncert Filharmonie z Mariánských lázní
- možnost spojení s předáním Ceny města
- výstava fotografií Československé obce legionářské

20.00 Ukončení
- lampionový průvod dětí (z Výstaviště na Komenského náměstí)
- zapálení svíček u pomníku
- čestná salva

21.00 (Výstaviště)
- závěrečný ohňostroj

Ilustrační foto.
Boleslavská záchytka nahradí zrušené zařízení v Kolíně