Josef Brož, básník ze Lhotic u Mnichova Hradiště, který v lednu oslavil pětadevadesáté narozeniny, získal historicky první Cenu města Mnichova Hradiště. Převzal ji z rukou starosty Ondřeje Lochmana, a to v obřadní síni městského úřadu.

Josef Brož pracoval celý život jako učitel. Jeho studijní kariéra začala na prestižním turnovském gymnáziu. Už tam se poprvé setkal s poezií a verši, které ho provází celý život. Pochlubit se může několika básnickými sbírkami, v nichž je hlavním tématem příroda, především krajina Českého ráje. Najdeme zde zmínku také o Podještědí, Podbezdězí či o vrchu Mužský, Vrátenské hoře a nechybí ani údolí Plakánku. Svou první literární cenu získal v roce 1955 a řadu let se účastnil soutěže Mělnický Pegas, kterou vyhrál v roce 1995. O patnáct let později jej porota zvolila Osobností Pegasu.

Přestože už by si podle některých mohl užívat klidného důchodu, je Josef Brož očividně rád mezi lidmi. Jako učitel byl zvyklý na pozornost svých žáků, a tak není divu, že si ho blízká města i obce zvou na besedy, při kterých nejen vzpomíná na různá úskalí svého života, ale také s chutí recituje verše.

Josef Brož převzal Cenu města za celoživotní přínos.