Rok 2016 zatím přinesl méně požárů a úniků nebezpečných látek než rok předcházející, častěji docházelo naopak ke srážkám na silnicích a nehodám, při nichž umírali lidé.

„Na Boleslavsku evidujeme za prvních devět měsíců letošního roku 1056 událostí. To je nejvíc ze všech dvanácti středočeských okresů. Stejný počet událostí jsme řešili pouze na Kladensku," konstatuje mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Letošní čísla se od těch loňských liší výrazně pouze ve dvou případech. Viditelně klesly škody způsobené požárem pro letošní rok jsou zatím odhadovány na 27,8 milionu korun. Loňská sucha jim nahrávala víc, a také proto byly škody v roce 2015 vyčísleny na více než 40 milionů (z této částky však 20 milionů představují náklady na odstranění následků výbuchu v dobrovickém lihovaru, osm milionů si vyžádal požár chaty v Drhlenách, kde uhořela učitelka a student střední školy). Výrazně více lidí museli hasiči letos také evakuovat.

„Z 230 evakuovaných jde o nárůst na 760 osob. V prvním případě šlo o květnové hlášení bomby v budově boleslavského magistrátu, v druhém případě o evakuaci lidí z vlaku, který v červnu u Čachovic srazil člověka," komentuje zajímavé číslo Holomčík.

Na území celého kraje došlo od začátku roku do konce září k 10 492 událostem, k nimž vyjížděli hasiči z celkem 32 stanic. Podobně jako vloni už hasiči letos uchránili svými včasnými zásahy majetek, jehož hodnota dosahuje ke 110 milionům korun.