Cyklostezka, která se napojí na již existující část Greenway Jizera, protne i Mladoboleslavsko.

Všichni zúčastnění se shodují na tom, aby vedla v maximální možné míře přes již existující cesty, které budou označeny jako stezka pro cyklisty. „Není naším záměrem navrhnout nebo nakreslit stavbu za miliony korun, ta by byla totiž odsouzená k tomu, že zůstane jen na papíře,“ vysvětlil radní Středočeského kraje Karel Horčička.

Pracovní skupina, která na území Boleslavska za Greenway Jizera stojí, se proto vydala v minulém týdnu na kolech do terénu, a trasu, existující jen na papíře, si projela.

„Díky tomu se ukázalo, že některé úseky tak, jak byly 
v prvotním plánu, prostě součástí stezky být nemohou, protože jsou prakticky neprůjezdné,“ dodal Karel Horčička. Podle něj by měl být projekt do dvou let hotový.

Součástí pracovní skupiny je i náměstek boleslavského primátora Jiří Bouška, který se terénního průzkumu osobně zúčastnil.

„Při jízdě jsme si udělali reálný přehled o tom, jak trasa vypadá, jaké by to mělo nároky investiční a samozřejmě to doplníme informacemi o pozemcích na trase,“ uvedl.

Po ujasnění trasy, kudy má přes Boleslavsko cyklostezka vést, následují další kroky, které ji přiblíží realizaci.

„Musíme si ujasnit celou řadu věcí, například kdo zaplatí výkup pozemků, přes něž povede, ale také kdo se o tyto úseky bude potom starat. Majetkové vztahy jsou v takovém případě poměrně komplikované," vysvětlil Horčička.

Součástí přípravných prací byla kromě výpravy do terénu také analýza dopravního vytížení.

„Jednoduše řečeno, počítala se například auta, která projedou za jeden den pod Zvířeticemi. Ukázalo se, že to není tolik, vejdou se do tisícovky. Navíc na Semilsku, kudy už Greenway Jizera vede, podobně ne tak využívaný úsek označili varovnými cedulemi a podle všeho nyní cestu používá ještě méně řidičů, aby se vyhnuli případným kolizím," přidal další argument radní.

Podle místních obyvatel v okolí by tento krok lidé přivítali. „My jsme na cyklisty v okolí zvyklí, ale často jsem už viděl, jak tady cizí auta projíždějí, div cyklistu nebo bruslaře nesrazí," řekla Boleslavskému deníku Veronika Kryštofová z obce Podhrádí.