VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTO: Za skvělý recept na řepánky jede do Paříže

Mladá Boleslav /FOTO/ - Výherci soutěže Jak chutná Boleslavsko si převzali své výhry.

16.1.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
8 fotografií

Šéf cestovky Monatour předává první cenu Libuši Krejbichové.Foto: Foto: Deník/Pavel Svačina

Výherci soutěže Jak chutná Boleslavsko si v nově zrekonstruovaném Infocentru Mladá Boleslav převzali ceny.

První místo obsadila Libuše Krejbichová z Dobrovice se svými Dobrovskými řepánky. Vyhrála poukaz pro dvě osoby do Paříže, kde ochutná místní speciality a vydá se například do Disneylandu.

„Mám z toho velkou radost a už se na to moc těším, snad se mi podaří vybrat nějaký dobrý termín s ohledem na moji práci,“ říká Libuše Krejbichová, která své úžasné řepánky vyrábí i v cukrárně v Dobrovici, kam všichni gurmáni mohou na tuto vítěznou sladkost dorazit.

Na druhém místě skončil Vojtěch Brož z Mladé Boleslavi s Jizerským kaprem na smetaně. Třetí pozice pak patřila Lucii Jonášové s polévkou Hladká Ančka. Tito výherci například dostali poukázky do restaurací, které soutěž podpořily, a to z restaurace Galatea a také z restaurace v golfovém resortu Michalovice.

Projekt Jak chutná Boleslavsko probíhal pod záštitou primátora Mladé Boleslavi Raduana Nwelatiho, který rovněž výhercům gratuloval. „Chci poděkovat celému realizačnímu týmu, protože tento projekt je fantastickou myšlenkou. Jsem rád, že se tato soutěž v našem městě konala. Chci také poděkovat všem, kteří se soutěže zúčastnili, protože bez nich by soutěž nemohla proběhnout. Díky nim nebudou tyto recepty zapomenuty,“ řekl primátor Nwelati.

Nechyběli ani iniciátoři soutěže poslanec Jan Smutný a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura, historik Karel Herčík i zástupci restaurací a další partneři projektu.

„Teď nastává druhá část projektu, a to ta nejdůležitější, tedy aby recepty vešly do povědomí obyvatel a nebylo na ně zapomenuto. Je důležité, aby i město podpořilo místní podnikatele, aby ve svých restauracích tyto recepty ve svých jídelních lístcích nabízeli. Výsledkem by mělo být, že když se mluví o Mladoboleslavsku a o městě Mladá Boleslav, tak aby si jej lidé měli spojovat s místními specialitami. Nebo aby město zvalo na tato jídla významné návštěvy. Ideální by bylo, aby byli místní lidé hrdí na to, jaké tu mají speciality a všude o tom mluvili,“ řekl na předávání cen Okamura.

Zajímavostí také je, že jen několik měsíců před zahájením soutěže Jak chutná Boleslavsko byl vyhlášen v Mladé Boleslavi pátý ročník seniorské literární soutěže na téma Jak se u nás vařívalo aneb Babiččina dobrota. Tyto dva projekty se nakonec spojí.

„Senioři vždy psali do soutěže povídání a na konci byl recept. Proto jsme se s panem Smutným rozhodli, že by nebylo špatné tyto dva projektu v závěru spojit. Výsledkem každé naší literární soutěže je sborník nejlepších prací. Letos jsem si řekla, že by nebylo špatné do sborníku přidat i recepty z Jak chutná Boleslavsko. Byla by totiž škoda, aby zapadly. Vybrali jsme takové, které se týkají našeho regionu nebo byly vymyšleny tou osobou,“ řekla Helena Červená za organizátory seniorské literární soutěže.

Křest publikace, která se bude jmenovat Jak se u nás vařívalo aneb Babiččina dobrota, se uskuteční 15. února v 15 hodin v DPS v Havlíčkově ulici.

Do regionální soutěže Jak chutná Boleslavsko přišlo 32 receptů. Cílem je podpora cestovního ruchu a zvýšit návštěvnost Mladé Boleslavi a okolí. Zájemci mohli posílat staré recepty na regionální speciality s příslušným příběhem k jejich původu. Nejlepší místní speciality, objevené díky této soutěži, by se měly objevit i v nabídce místních restaurací a stát se tak velkým lákadlem pro potenciální návštěvníky Mladé Boleslavi a okolí.

Autor: Pavel Svačina

16.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dětský pěvecký sbor Zvonky, přípravný sbor Koťata, Zvonečky a sbor Continuo z Mnichova Hradiště. Všechny spojují dvě jména – Alena a Ladislav Hejlovi. Manželský pár, který už třicet let vede děti ke zpěvu.

Zvonky oslaví třicetiny výročním koncertem

Ilustrační foto. Klaudiánova nemocnice
AKTUALIZOVÁNO
1 10

Záhadná smrt v boleslavské nemocnici. Podezřelá ošetřovatelka je ve vazbě

Zvoník: Změna času je proti přírodě

Obořiště – V noci na neděli se mění čas ze zimního na letní. Kdo by si myslel, že všechny kostelní hodiny potřebují při změně času ručně seřídit, ten by se mýlil. Hodiny v klášterním kostele sv. Josefa v Obořišti má na starosti místní řemeslník a také zvoník Ladislav Leksa. Už zhruba sedm let na nich přesný čas řídí družice.

Na časový posun jsou citliví lidé i zvířata

Region - V noci ze soboty na neděli začne platit letní čas a hodinové ručičky se posunou o hodinu dopředu. Jarní změnu, která nás o hodinu připraví, berou někteří s nadhledem, a to díky příchodu teplejšího počasí i prodlužování dnů. Podzimní hodinový bonus vnímají zas jako kompenzaci chladnějšího období.

Dvojice nabízela pervitin i na sociální síti

Mladoboleslavsko – Neuběhl ani celý měsíc od posledního zadrženého dealera drog a v policejní síti uvízl další. Tentokrát rovnou dva.

AKTUALIZOVÁNO

Kaufland kvůli nahlášené bombě prohledával policejní pes. Šlo o planý poplach

Krátce před půl čtvrtou hodinou se v obchodním domě Kaufland ozvala z reproduktorů výzva k evakuaci. Po 18. hodině se však ukázalo, že šlo o planý poplach.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies