VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTO: Za skvělý recept na řepánky jede do Paříže

Mladá Boleslav /FOTO/ - Výherci soutěže Jak chutná Boleslavsko si převzali své výhry.

16.1.2012
SDÍLEJ:

Šéf cestovky Monatour předává první cenu Libuši Krejbichové.Foto: Foto: Deník/Pavel Svačina

Výherci soutěže Jak chutná Boleslavsko si v nově zrekonstruovaném Infocentru Mladá Boleslav převzali ceny.

První místo obsadila Libuše Krejbichová z Dobrovice se svými Dobrovskými řepánky. Vyhrála poukaz pro dvě osoby do Paříže, kde ochutná místní speciality a vydá se například do Disneylandu.

„Mám z toho velkou radost a už se na to moc těším, snad se mi podaří vybrat nějaký dobrý termín s ohledem na moji práci,“ říká Libuše Krejbichová, která své úžasné řepánky vyrábí i v cukrárně v Dobrovici, kam všichni gurmáni mohou na tuto vítěznou sladkost dorazit.

Na druhém místě skončil Vojtěch Brož z Mladé Boleslavi s Jizerským kaprem na smetaně. Třetí pozice pak patřila Lucii Jonášové s polévkou Hladká Ančka. Tito výherci například dostali poukázky do restaurací, které soutěž podpořily, a to z restaurace Galatea a také z restaurace v golfovém resortu Michalovice.

Projekt Jak chutná Boleslavsko probíhal pod záštitou primátora Mladé Boleslavi Raduana Nwelatiho, který rovněž výhercům gratuloval. „Chci poděkovat celému realizačnímu týmu, protože tento projekt je fantastickou myšlenkou. Jsem rád, že se tato soutěž v našem městě konala. Chci také poděkovat všem, kteří se soutěže zúčastnili, protože bez nich by soutěž nemohla proběhnout. Díky nim nebudou tyto recepty zapomenuty,“ řekl primátor Nwelati.

Nechyběli ani iniciátoři soutěže poslanec Jan Smutný a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura, historik Karel Herčík i zástupci restaurací a další partneři projektu.

„Teď nastává druhá část projektu, a to ta nejdůležitější, tedy aby recepty vešly do povědomí obyvatel a nebylo na ně zapomenuto. Je důležité, aby i město podpořilo místní podnikatele, aby ve svých restauracích tyto recepty ve svých jídelních lístcích nabízeli. Výsledkem by mělo být, že když se mluví o Mladoboleslavsku a o městě Mladá Boleslav, tak aby si jej lidé měli spojovat s místními specialitami. Nebo aby město zvalo na tato jídla významné návštěvy. Ideální by bylo, aby byli místní lidé hrdí na to, jaké tu mají speciality a všude o tom mluvili,“ řekl na předávání cen Okamura.

Zajímavostí také je, že jen několik měsíců před zahájením soutěže Jak chutná Boleslavsko byl vyhlášen v Mladé Boleslavi pátý ročník seniorské literární soutěže na téma Jak se u nás vařívalo aneb Babiččina dobrota. Tyto dva projekty se nakonec spojí.

„Senioři vždy psali do soutěže povídání a na konci byl recept. Proto jsme se s panem Smutným rozhodli, že by nebylo špatné tyto dva projektu v závěru spojit. Výsledkem každé naší literární soutěže je sborník nejlepších prací. Letos jsem si řekla, že by nebylo špatné do sborníku přidat i recepty z Jak chutná Boleslavsko. Byla by totiž škoda, aby zapadly. Vybrali jsme takové, které se týkají našeho regionu nebo byly vymyšleny tou osobou,“ řekla Helena Červená za organizátory seniorské literární soutěže.

Křest publikace, která se bude jmenovat Jak se u nás vařívalo aneb Babiččina dobrota, se uskuteční 15. února v 15 hodin v DPS v Havlíčkově ulici.

Do regionální soutěže Jak chutná Boleslavsko přišlo 32 receptů. Cílem je podpora cestovního ruchu a zvýšit návštěvnost Mladé Boleslavi a okolí. Zájemci mohli posílat staré recepty na regionální speciality s příslušným příběhem k jejich původu. Nejlepší místní speciality, objevené díky této soutěži, by se měly objevit i v nabídce místních restaurací a stát se tak velkým lákadlem pro potenciální návštěvníky Mladé Boleslavi a okolí.

Autor: Pavel Svačina

16.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

GIOM 1.
AUTOMIX.CZ
31

Garáž 10 motoristů: Tahle parta stavěla fascinující auta, socialismu navzdory

Ilustrační foto.

ANKETA: Od středy zakazuje zákon kouřit v hospodách. Je to správný krok?

OBRAZEM: Škola funguje již devadesát let

Mladá Boleslav - Základní škola T. G. Masaryka Mladá Boleslav letos slaví své devadesáté narozeniny. Žáci společně s pedagogickým sborem připravili pro veřejnost oslavy s bohatým doprovodným programem, který zahájila školní akademie.

Spisovatelka Hana Hindráková: Na psaní mě baví toulat se v zákoutích fantazie

Odolena Voda /ROZHOVOR/ – Česká spisovatelka Hana Hindráková zakončila své turné autorského čtení v Městské knihovně v Odoleně Vodě. S návštěvníky besedovala nad svou knihou Lovci lebek a zároveň promítla i fotografie a videa z policejních zásahů. Lovci lebek je český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky, který Hindráková napsala ve spolupráci s Jiřím Johánkem. Mělnickému deníku odpověděla na několik otázek ze svého spisovatelského života.

V Čechách budou v úterý tropické teploty, doprovodí je bouřky

Praha - Západní polovinu Česka v úterý zasáhnou tropické teploty i bouřky. V nižších a středních polohách Čech v tento den vystoupají teploty nad 30 stupňů Celsia, odpoledne a večer se pak s příchodem studené fronty mohou ojediněle objevit silné bouřky s krupobitím, nárazovým větrem a přívalovým deštěm, sdělil v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Zlaté lány řepky pomáhají zemědělcům i včelařům

Boleslavsko /ANKETA/ - Žluté lány řepky, které zaplavily střední Čechy i další kraje, přinášejí zisk zemědělcům. Myslivci jsou z nich ale nešťastní. Je totiž zabijákem pro srny, které ji s chutí spásají. Předseda mysliveckého sdružení v Lysé nad Labem Radomír Koňák potvrzuje, že každý rok hynou stovky kusů srnčí zvěře, které otráví vražedná kombinace látek obsažených právě v řepce.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies