Už v prvních dnech akce se podařilo policistům zadržet muže, který usedl za volant kamionu bez řidičského oprávnění. „Při kontrole se jeden z řidičů vydával za někoho jiného, jelikož neměl oprávnění řídit. Řidičský průkaz mu byl v minulosti už zabaven,“ vysvětlila mluvčí středočeské policie Lucie Nováková s tím, že řidič se tak dopustil trestného činu.

Další úspěch si pak mladoboleslavští policisté připsali ve čtvrtek ráno, kdy kontrolovaný řidič neměl paměťovou kartu, na které jsou zaznamenávány údaje o jízdě, mimo jiného i povinné bezpečnostní přestávky. Na místě jemu, i druhému řidiči, který v tu chvíli seděl na místě spolujezdce, byla udělena bloková pokuta ve výši pět tisíc korun. „Řidič neměl záznam z tachografu a dopustil se tedy přestupku. Pokuta byla udělena i spolujezdci, jelikož se jednalo o osádku. To znamená, že se za volantem měli střídat, a v tomto případě nese vinu i spolujezdec,“ upřesnila Nováková. 

Ilustrační foto.
Procházka s dítětem se změnila v horor

Policisté se při této dopravně bezpečnostní akci zaměřují především na kontrolu sociálních předpisů jako je doba řízení a odpočinku, bezpečnostní přestávky, manipulace s tachografy a paměťovými kartami řidičů. Pozornost policistů se rovněž soustředí na přepravu nebezpečných věcí, technický stav vozidel, zabezpečení a upevnění nákladů. „Policejní hlídky se rovněž soustředí na pátrání po osobách, věcech, odcizených vozidlech nebo na kontrolu zavazadlových prostorů související s problematikou ilegální migrace a převážení drog,“ přiblížila Nováková.

Ilustrační foto
Za pár chvil napadli, zranili a okradli tři muže. Hrozí jim deset let vězení