Předposlední červnovou sobotu si jako den oslav vybrali dobrovolní hasiči.

Obrubský sbor dobrovolných hasičů má za sebou už 130 let své činnosti a toto významné jubileum si současní hasiči i jejich blízcí a známí připomněli velkolepou akcí.

Při oslavách jsme vyzpovídali starostu hasičů v Obrubech Pavla Sedláčka.

Od kdy se připravovaly dnešní oslavy?
Už v dubnu loňského roku jsme si stanovili tento termín a začali s přípravami oslav, takže více než rok. Slaví se vždy po deseti letech.

Co všechno jste tedy v rámci oslav pro návštěvníky připravili?
Celé oslavy se odehrávají v areálu firmy poblíž rybníka, který máme na víkend pronajatý. Je připravena ukázka historické i současné hasičské techniky, ukázka výcviku psů z Bakova, dopoledne vystoupily mažoretky z Kosmonos, nechyběla ani soutěž v požárním útoku.

Oslavy ale začaly ráno jinde.
Máte pravdu, celá slavnost začala průvodem obcí, kdy jsme se sešli před naší zbrojnicí a za doprovodu Kyzivátovy hudby jsme v průvodu došli na místo oslav.

Co dalšího ještě čekalo na návštěvníky vašich oslav?
Samozřejmě nechybělo kvalitní občerstvení a také jsme poprvé připravili takovou malou síň tradic. Je tu takové minimuzeum s dobovými fotografiemi, kronikami, diplomy z hasičských soutěží, poháry a řadou už historických předmětů.

K oslavám patří také ocenění zasloužilých členů. Kdo a jaké ocenění obdržel?
Chystali jsme se vyznamenat našeho dlouholetého člena Josefa Žitného, který byl u hasičů pětašedesát let. Bohužel letos v únoru zemřel, a tak medaili svatého Floriana za celoživotní práci pro náš hasičský svor převzaly jeho dcery. Oceněno bylo i několik dalších dlouholetých hasičů jako například Václav Král, Jaroslav Tomín, František Bacovský a řada dalších.

Desítka družstev mužů a žen se zapojila do soutěže v požárním útoku. Nešlo ani tak o vítězství jako spíš o to, předvést něco ze své činnosti.
Večerní kulturní program pak zpestřila kapela Kočky neberem a Tuplák.