"Před osmou hodinou ráno už tu čekalo dvanáct lidí," vypráví členka volební komise v Plazích. Mají tady zhruba 360 voličů, odvolilo zatím něco přes 50 procent, a dokonce si sem našlo cestu i šest lidí s voličským průkazem. "Tolik jsme jich tu snad ještě neměli," shoduje se komise.

V nedalekých Dolních Stakorách, kde je voličů zhruba o polovinu méně, je relativně klid. "Hodně lidí přišlo už včera, hned po otevření místnosti. Ale tradičně míváme účast vyšší, než je republikový průměr," vysvětlila Jana Ondráčková, která je ve zdejší komisi poprvé.

To v Semčicích chodí lidé průběžně, dokonce tu narážíme na prvovoliče. "Poprvé? Tak to tě musíme motivovat, až tam hodíš hlas, dostaneš štrůdl," smějí se členové komise. A skutečně, přestože je i z naší návštěvy mírně v rozpacích, nabízený štrůdl s úsměvem přijímá, a slibuje, že příště přijde volit zase.

V Dobrovici je na náměstí poměrně velký volební okrsek, spadá sem asi devět stovek lidí, a jak komise potvrzuje, chodí také průběžně.

V Mladé Boleslavi i kolem sobotního poledne proudí do volebních místností davy lidí, a volební komisaři se shodují, že je zájem o volby tentokrát překvapil.

"Podle předběžných údajů z vybraných volebních okrsků přišlo do dnešní 11. hodiny v Mladé Boleslavi odevzdat svůj hlas téměř 50 procent voličů," potvrzuje jejich slova mluvčí zdejšího magistrátu Hana Jandová Koišová.