Economy Run má za sebou už dvaatřicátý ročník, který se uskutečnil právě včera.

Na start u kosmonoského areálu Škodovky se postupně postavilo pětašedesát posádek z různých koutů světa, a ani letos nechyběli exotičtí hosté.

Vítězné duo Marek Tribula a Martin Kadlec dokázalo projet určenou trasu se spotřebou pouhých 2,6 l/100 km, což odpovídá hodnotě dosažených emisí CO2 60,58 g/km.

Trasa byla dlouhá přesně 309 kilometrů, etapovým cílem byl výrobní závod společnosti Škodovky v Kvasinách, kde měli závodníci krátkou pauzu.

"Škoda Economy Run opět prokázala, jak šetrně a s jak nízkou hodnotou emisí lze jezdit s vozy značky ŠKODA," říká Roman Havlásek, ředitel soutěže a vedoucí Servisních služeb boleslavské automobilky.

Tento závod je určen pouze pro vozy značky Škoda a přihlásit se může každý, kdo má zájem otestovat, jak šetrně dokáže jezdit.

"Economy Run 2013 se hodnotila v celkem 5 třídách, v závislosti na objemu motoru a typu paliva. Vedle zvláštní kategorie ‚Media' pro novináře byly opět vypsány také kategorie ‚historic' nebo ‚handy'. Při Economy Run se výsledky hodnotí dle nejnižší emise CO2 na základě celkové spotřeby vozu. Kromě toho se hodnotí i dosažená průměrná rychlost a rozdíl mezi skutečnou a normovanou spotřebou. Při stejné spotřebě a shodné hodnotě emisí CO2 rozhoduje vyšší průměrná rychlost, resp. větší zdvihový objem," vysvětlil pravidla ředitel soutěže.

Tradicí je tedy i kategorie novinářů, kde ani v tomto ročníku nechyběl na startu Boleslavský deník.

Exkluzivní reportáž našeho redaktora Martina Weisse, který usedl za volant nového Rapida, si můžete přečíst v zítřejším tištěném vydání Boleslavského deníku. Proč bloudili a jak se to má s jejich "zlatou"?