Ředitel Roman Král se před začátkem prázdnin sešel s náměstkem primátora Danielem Markem, aby společně hledali řešení. „Ještě před tím jsme měli schůzku s pedagogy. Řediteli jsme doporučili, aby v zájmu zklidnění situace a především v zájmu školy a jejích žáků rezignoval na svou funkci,“ říká Marek.

Král to ale odmítl. Za svým stylem vedení školy si stojí. „Nemyslím si, že vedu školu špatně a nevidím důvod, proč bych měl odejít. Počet odcházejících pedagogů je sice vysoký, ale pouze pět jich odchází proto, že nesouhlasí s tím, jak školu vedu. Ostatní odcházejí například ze zdravotních důvodů, do důchodu nebo na rodičovskou dovolenou,“ brání se Král, podle kterého je nezbytné věnovat se jiným záležitostem než ukončení jeho angažmá. „Co bude se školou dál? Kam bude směřovat? Jsem přesvědčený, že nastartovaný proces je správný a nutný, musí být dokončen, aby naše Dvojka neztratila krok s dalšími boleslavskými školami i dobou,“ zdůrazňuje Král.

Na straně ředitele stojí i pedagog Matěj Povšík. „Ke škole jsem loajální,“ říká.

„Nikdo není dokonalý a každý občas děláme chyby. Kolegové vyčítají řediteli zhoršenou komunikaci, čemuž nerozumím. Myslím si, že občas komunikuje až moc. Navíc má o školu opravdový zájem a práci mnohdy obětuje i svůj volný čas,“ zastává se Krále učitel Matěj Povšík.

Ilustrační foto.
Nemocnice by braly víc zdravotních sester

Odlišně vnímají situaci rodiče dětí. Kateřina a Oldřich Richtrovi, jejichž dcera má v září nastoupit do osmého ročníku, jsou atmosférou ve škole znepokojeni. Své dítě přitom do boleslavské školy vozí z Bakova nad Jizerou. „Ještě před pár lety to byla jedna z nejlepších škol v regionu. Teď netušíme, co bude dál. Třídní učitelka dcery skončila týden před začátkem prázdnin. Pro všechny to byl velký šok,“ vysvětlují rodiče, podle kterých se atmosféra ve škole zhoršila právě po nástupu Krále do funkce.

„Stále odcházejí kvalitní učitelé,“ míní Oldřich Richtr. „Začínají prázdniny a děti místo toho, aby se na ně těšily, stále debatují o to, co se ve škole děje,“ vrtí hlavou Kateřina Richtrová.

Romanu Královi nepomáhá ani fakt, že hromadný odchod pedagogů ho provází od začátku působení ve funkci ředitele školy. „Po jeho nástupu došlo na konci školního roku k první vlně odchodů učitelů, tehdy jich bylo osm, tři z nich přitom šli do řádného důchodu. Loni pak školu opustilo dalších devět učitelů. Zdálo se, že v letošním školním roce je situace konečně jiná, nedocházelo k žádným stížnostem ze strany rodičů ani pedagogů. Šokovalo nás, když týden před koncem školního roku došlo doslova k explozi a výpověď se rozhodlo podat přes dvanáct pedagogů,“ říká náměstek primátora Daniel Marek a dodává, že se najednou objevily i desítky stížností ze strany rodičů. V tu chvíli bylo jasné, že jde o interní problém, který bude nutné řešit radikálně. „Město v tuto chvíli nemá žádný nástroj, jak Romana Krále z funkce odvolat. Podle legislativy jsou ředitelé jmenováni na šestileté funkční období, a aby mohli být odvoláni, musí spáchat závažný přestupek,“ vysvětluje Marek.

Mateřská škola Vlkava získala za svou práci Mezinárodní titul Ekoškola. Titul Ekoškola symbolizuje mezinárodní zelená vlajka, logo a certifikát, které má škola právo používat.
Mateřská škola Vlkava získala titul Ekoškola

To se ale nelíbí manželům Richtrovým, kteří jsou rozhodnuti spojit síly s dalšími rodiči a za odstoupení ředitele bojovat.

„Podle nás by bylo nejlepší, kdyby ředitel sám odstoupil a dále to nekomplikoval. Víme o dětech, které kvůli němu školu opouštějí. Situace už je neúnosná, jsme přesvědčeni, že jeho odchod je jediné řešení,“ říkají odhodlaně Richtrovi.

Král si ale za svým rozhodnutím zatím stojí a tvrdí, že Dvojku neoslabuje její kvalita, ale neloajalita a nesoudržnost některých učitelů se školou.

„Je trestuhodné, že zdrojem kritiky jsou sami učitelé. Paradoxem je skutečnost, že se ve své práci zaměřuji právě na budování pozitivního klimatu, bezpečného prostředí a společné kultury,“ hodnotí spory ředitel Král.

Sportovně rekreační areál na Urbanovce v Benátkách nad Jizerou byl slavnostně uveden do provozu.
OBRAZEM: Zpustlé místo se proměnilo na oázu klidu