VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dům kultury: víme, jak bude vypadat po rekonstrukci!

Mladá Boleslav - Výrazně zmodernizovaný velký i divadelní sál, nové konferenční sály, klubovny, zkušebna pro rockové kapely, klub pro mládež i reprezentativní vstupní trakty. S tím vším se počítá v architektonické studii boleslavského Domu kultury, na to všechno se mohou obyvatelé Boleslavi těšit po generální rekonstrukci. Pojďme se projít po DK budoucnosti…

19.10.2016
SDÍLEJ:

Velkých změn má doznat zadní vchod do Domu kultury. Úprava fasády nakonec nebude sice tak divoká jako na vizualizaci, v části objektu přiléhající na park však vznikne řada zajímavých prvků předně bude rozšířena terasa restaurace, pod níž vznikne kavárna.Foto: Město MB

Z auta vystoupíme na patrovém parkovišti, které vyroste na místě toho stávajícího. Jeho půdorys se sice nepatrně zmenší - linie parkoviště bude kopírovat čelní stěnu DK a zdůrazní jeho majestátní pozici na rohu Dukelské a Táborské ulice - míst však přibude.

Jsme před hlavním vchodem. Po levé straně už není zaměstnanecké parkoviště, nýbrž stromořadí, vodní prvky a lavičky, zkrátka klidová zóna a variabilní prostor pro venkovní aktivity nebo pro čekání na přátele, s nimiž se chystáte za kulturou. Samotný vstup do budovy je majestátní, výrazně větší a odpovídá velkoryse pojatému kulturnímu stánku. Zvětšilo se schodiště, přibyla dlouhá rampa pro bezbariérový přístup a celý vstupní objekt je kryt střechou.

Kolem pokladny, naproti níž jsou sedadla, která ocení například senioři čekající ve frontě, procházíme do foyeru. Šatny pro veřejnost zůstaly na svém místě, dominantou prostoru je půlkruhové schodiště o průměru sedm metrů, které vede do patra a nahradilo svého rozměrného předchůdce. Foyer je tak výrazně kompaktnější, otevřené směrem k prosklenému a částečně zastřešenému atriu a směrem k restauraci je dokonce vybavené stálým barem.

Nakoukneme na velký sál, jenž se dočkal modernizace technického parku, i do restaurace, která nabízí prostředí na úrovni už od začátku září 2016, a vydáme se o patro výš výtahem zajišťujícím bezbariérovou dostupnost celého DK.

Vystupujeme v horním foyeru. I tomuto prostoru dominuje schodiště. Zrcadlový sál se dočkal vlastního sociálního zázemí včetně sprch, kanceláře vedení DK se přesunuly nad podium velkého sálu. Také v tomto foyeru vznikl stálý bar.

Pokračujeme chodbou směrem k někdejší hudební síni - na jejím místě vznikly tři klubovny, jejichž uživatelé, filatelisté, fotografický klub nebo třeba včelaři, mají rovněž prostor ve velké, uzamykatelné skříni na chodbě.

Za rohem se nachází recepce, která je branou do malého konferenčního centra. Na trojici variabilních sálů, které lze podle potřeby spojovat či přepažovat mobilní stěnou a které mají dohromady kapacitu kolem 150-180 míst, navazuje ještě jedna zasedací místnost. Celý trakt obsluhuje restaurace pomocí vlastního výtahu a ani zde nechybí bar.

Vracíme se před hlavní vchod a podél bývalého rámařství se blížíme k parku za DK. Z boku probíhá zásobování, novým vedlejším vchodem zezadu míří hosté do divadelního sálu s kulisami a rekvizitami a dostávají se i s nákladem rovnou za jeviště a do skladů za ním. Diváci však vcházejí proskleným vestibulem, v němž funguje kavárna propojená s restaurací o patro výš. Její terasa tento vestibul zastřešuje.

Za spojovacími dveřmi se nachází klub pro mladé, který vznikl adaptací přednáškového sálu a plaveckého klubu. Na baru je stálá obsluha, která dohlíží, zda se tu nedějí nepřístojnosti, prostor je celé odpoledne otevřen mládeži. Ta má konečně místo, kde se přes den scházet. Večer se tato část DK promění v dějiště koncertů a recitálů.

Ještě o kus dál jsou zkušebny pro orchestry, které mají dokonce jakousi vlastní zahrádku ze strany přiléhající k parkovišti a vlastní vchod, úplně vzadu je technické zázemí DK a sklady.

V prohlídce bychom mohli nadále pokračovat a zacházet do podrobností, například vyzdvihnout pokrytí celého objektu signálem Wi-Fi, prosvětlení interiérů, zateplení objektu, jeho rozparcelování na samostatné segmenty vybavené sociálním zařízením a obsluhovaným barem či kuchyňkou, ale něco si musíme nechat i na příští návštěvu. V tuto chvíli však musíme říct, že rekonstrukce DK stála za to!

Autor: Martin Weiss

19.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Parný letní den spojený s ochutnávkou tradičních, ale i exotických specialit si užili návštěvníci pláže u Jizery v Mnichově Hradišti, kde se konal Restaurant Day.
30

OBRAZEM: Jizera byla příjemným osvěžením

Už pošesté se ve Všejanech sešli siláci z řad žen a mužů, aby poměřili své síly v neobvyklé sportovní disciplíně, a to v přetahování lana. Akce je spojena s Všejanskými slavnostmi. Připraven byl bohatý doprovodný program.
36

FOTO: Ve Všejanech poměřili síly v přetahování lana

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Dobrá zpráva: Pojďte se setkávat v zahradě!

Mladá Boleslav – Přímo v centru města ve vnitrobloku u třídy Václava Klementa byla vybudována komunitní zahrada Klementinka, která má sloužit k setkávání lidí všech věkových kategorií. Primárně je ale určená seniorům.

Filmaři točí v našem regionu scény z války i pohádky

Boleslavsko /FOTOGALERIE/ - Zahraniční i české filmové a televizní produkce mají zažité lokality, ve kterých vždy najdou potřebné kulisy ke svým filmovým scénám. A to bez ohledu na dobu, ve které se děj odehrává. Například bývalé vojenské prostory u Milovic se často objeví ve válečných scénách, nedávno se na tomto místě točila i bitva z dob povstání sedláků. Mělnická nemocnice se zase stala kulisou pro příběh o lásce, který nese název Májová romance doktora Mráze. Boleslavská věznice si zahrála v americkém velkofilmu Mission Impossible: Ghost Protocol, nebo dramatu Lidice.

Kromě azbestu přijímá sběrný dvůr veškerý odpad

Dobrovice - Dobrovický sběrný dvůr v Kosořické ulici každoročně odbaví přes pět tisíc nákladů odpadu. Díky zásadní modernizaci areálu je jeho odkládání nyní mnohem komfortnější, vlastní odpad je dokonaleji tříděn, a město tak šetří nezanedbatelné peníze i životní prostředí.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies