„S touto lampou léčíme závažnější typ novorozenecké žloutenky, který je většinou způsoben nesrovnalostí krevních skupiny matky a miminka," řekla Lucie Trněná, lékařka dětského oddělení. 

Pod fototerapeutickou lampu se umisťují miminka bez oblečení. Mají vždy zakryté oči, aby nedošlo k poškození sítnice. Dále se musí pečlivě sledovat všechny životní funkce, protože existuje určité riziko podchlazení či přehřátí. "Děti jsou neustále monitorovány a nosí se maminkám pravidelně na kojení. S touto lampou máme skvělé zkušenosti, léčba je efektivní a dochází k rychlému poklesu žloutenky,“ podotkla Lucie Trněná. 

Na porodnickém oddělení tak mají nyní dvě lampy - jednu nově na novorozeneckém oddělení a druhou na oddělení nedonošených dětí.

Ilustrační foto.
ANKETA: Vyberte nejhezčí masopust

Společnost Vodovody a kanalizace Mladá Boleslav podporuje Klaudiánovu nemocnici od založení firmy od roku 1994. Vloni byl například z jejího daru 100 tisíc korun financován nákup přístroje pro šetrnější odstranění nosních mandlí. „Naše pomoc není náhodná, ale je to vždy po domluvě s vedením nemocnice,“ uvedl Jan Sedláček, ředitel společnosti VaK, která každoročně daruje nemocnici kolem jednoho sta tisíce korun.

Podle ředitele nemocnice Ladislava Řípy nemocnice obmění letos několik velkých a drahých přístrojů. „Budeme kupovat nové CT, tedy počítačový tomograf, který je velmi vytížený, vloni jsme provedli téměř 14 tisíc vyšetření. Pořídíme novou magnetickou rezonanci a nové gama kamery. Celkem to bude bezmála za sto 100 milionů korun, a to díky státní i krajské dotaci,“ uvedl ředitel Řípa. Podle něho se nemocnice bude snažit z peněz sponzorů obměnit další přístroje.

„Potřeba by bylo ještě tak 60 milionů,“ uvedl Řípa a dodal, že se stále snaží rozšiřovat portfolio dlouhodobých partnerů, a to například z automobilového odvětví, které je v Mladé Boleslavi dominantní.

Od začátku tohoto roku do 20. února se v porodnici Klaudiánovy nemocnice narodilo podle statistik celkem 176 dětí. Počet porodů se za posledních pět let pohybuje ročně zhruba kolem 1500.

Ilustrační foto.
Březina opraví náves
Ewa Farna
Votvírák přivítá Uhlíře, Farnou i Divokýho Billa