„U nás je po žních už deset dní. Výnosy jsou o pět procent nižší než vloni, ale to byl rekordní rok. Déšť nepřišel za pět minut dvanáct, ale až po dvanácté. Přesto díky bohu za něj," okomentoval letošní žně pro Boleslavský deník jednatel Zemědělské společnosti Bukovno Jan Bartoš.

Sklizeň má za sebou i Agrofarma Týnec. Její jednatel Martin Verner si průběh žní rovněž pochvaluje: „Vše proběhlo vzhledem k počasí rychle, kvalita plodin byla dobrá a výnosy patřily mezi lepší roky."

Podle Ministerstva zemědělství bylo ke konci minulého týdne sklizeno v České republice 97 procent obilovin, a sklizeň tak ve většině regionů již skončila. Výnos z obilovin a řepky ministerstvo hodnotí jako velmi vysoký. V rámci České republiky činí průměrně 6,11 tuny na hektar (v roce 2014 to bylo 6,20 t/ha, o rok dříve pouze 5,45 t/ha). Ve středních Čechách je však průměr ještě vyšší dokonce úctyhodných 6,76 tuny na hektar.

„Byli bychom rádi, kdyby v průběhu žní ještě trochu zapršelo. Výkupní ceny jsou slušné, ale kvůli dlouhodobému suchu je teď obilí moc lehké a nedostaneme za něj tolik," poznamenal podnikatel, který si nepřál být jmenován.

Zatímco obilovinám a řepce počasí svědčilo, pro kukuřici, brambory nebo cukrovou řepu však rozhodně ideální nebylo.

„Kukuřice nenasadila palice a někde je těsně před uschnutím, cukrovka to ale ještě dožene," dodal Verner, jehož firma sídlí uprostřed řepařské oblasti Dobrovicka. Například na pole osázené kukuřicí u Kněžmosta, kde je půda písčitá, a tedy hůř drží vodu, je smutný pohled. Déšť zkrátka přišel příliš pozdě, potřeba byl před měsícem.

Podle předsedy Ústředního bramborářského svazu ČR Milana Chlana se kvůli suchu proti běžnému roku propadne o 30 až 40 procent úroda brambor. To potvrzuje i mluvčí Agrární komory ČR Dana Večeřová. „Některé odrůdy ukončily vegetaci skoro o šest týdnů dříve, než je obvyklé a ani nová vláha jim v současné době nepomůže."

Vláha, která se po vlně veder dostavila, těší především pěstitele chmele a vinaře.

„Na našich chmelnicích začneme sklízet až tuto sobotu, ale úroda zatím vypadá velmi dobře. Oblast Polepských blat, ve které naše chmelnice máme, nepoznamenalo tolik sucho. Navíc máme na většině chmelnic kapkovou závlahu a věnujeme jim patřičnou péči. Díky tomu očekáváme, že sklidíme tolik chmele, aby bez problémů pokryl naši potřebu," řekla Boleslavskému deníku mluvčí Pivovaru Svijany.

Pro ostatní zemědělce znamenal déšť posledních dní signál pro to, aby připravili traktory a vydali se s nimi na pole orat. Teprve vytrvalý mírný déšť totiž zem ztvrdlou suchem na kámen opět připravila k obdělávání.

Stejně jako před rokem si letos zemědělci stěžují na příliš mírnou zimu. Mrazy, kterých se ani letos nedostávalo, totiž přirozeně redukují populace škůdců. Letos tak představují problém zejména myši a hraboši, kteří zimní měsíce snáze přečkali a dosud neohroženě úřadovali ve zlatavých lánech.