Až se mračna rozplynou a slunce opět prozáří zkracující se podzimní dny, jistě nejeden turista dostane nepřekonatelnou chuť vyrazit do přírody. Těm, kteří se z parkoviště mnichovohradišťského zámku vydají po zelené značce směrem na Káčov a do Sychrova, se naskytne pohled na nově osázenou alej. Ta je výsledkem dvoudenní brigády dobrovolníků. Starou alej doplnila celkem stovka mladých ovocných stromů.

„Pořádně pěchovat," volá na několik desítek dobrovolníků z korby nákladního auta Luboš Dvořáček z firmy Těžex, která se v Mnichově Hradišti stará o městskou zeleň. Z vozu, který se rychle posunuje směrem ke Káčovu, rozdává připravené stromky, které dobrovolníci, jež neodradilo vlhké počasí sobotního dopoledne, sází do připravených děr.

„V pátek tady pracovali škodováci, dnes tu sází hradišťští skauti, obyvatelé Sychrova a další Hradišťáci. Staré stromy doplňujeme jabloněmi, hrušněmi a třešněmi," přibližuje Dvořáček, jehož firma se do akce rovněž sponzorsky zapojila.

Město získalo mladé stromky od společnosti Škoda Auto v rámci akce Za každé prodané auto v ČR jeden zasazený strom a rozhodlo se jimi obnovit starou zámeckou alej. Samo investovalo pouze do ochrany proti okusu a do opěrného materiálu.

„Přestože drobně mží, zem je dole úplně suchá. Vláhový deficit je katastrofální. Během podzimu budeme stromky muset pořádně prolít ještě alespoň jednou nebo dvakrát. A také je natřít proti okusu a provést výchovné řezy a střihy," dodává Dvořáček.

Nejpočetnější skupinou, která oblékla pracovní rukavice a chopila se lopat a krumpáčů, byli bezpochyby skauti. „Je nás tady asi patnáct. Když je příležitost, rádi se podobných akcí účastníme. Před koncem letošního roku nás čeká ještě roznášení betlémského světla, Mikuláš pro naše členy a výlety," přibližuje nám skautský vůdce David Maroun.

V magické atmosféře, kdy přes mlhu není vidět nic než pole a ubíhající alej, jde práce rychle od ruky a každý strom postupně získává své místo. Činí se jak dospělí, tak děti.

Ve chvíli, kdy už na korbě nezbývá žádný listnáč, přichází zasloužená odměna. V pátek i v sobotu končí dobrovolná akce opékáním buřtů. Ne někde u ohniště – přímo na poli. Pro příležitostné zahradníky však bude velkou odměnou především to, až stromy za pár let povyrostou a dají své první sladké plody.