Maminka - bývalá reprezentantka, dnes majitelka spinningového centra. Tatínek - bývalý hokejista, nyní manažer mládežnického cyklistického oddílu. Děti? Dvě starší už jsou mistry republiky. A to nejmladší už vyhrává závody také.

Hladíkovi. Jana, Josef, Pepíček (16), Katka (13) a Fanda (7). Kolo milují.

Kateřina a Jana Hladíkovy z Mladé Boleslavi - mistryně České republiky v cross country, nebo-li v terénním závodě na horských kolech.
O mámě a dceři. O dámách, které vybojovaly mistrovský titul. Ty dělí 23 let

Maminka Jana do svých třinácti sice jezdila na kole jen po sídlišti, pak ale začala závodit. Dotáhla to tak daleko, že má doma trikoty mistra republiky ze silničního závodu, na horských kolech, v cyklokrosu i na dráze. Několikrát se účastnila i mistrovství světa. Když se narodily děti, Jana závodit přestala, o to více se pak začala věnovat spinningovému centru, které je v regionu vyhlášené.

Cyklistická šampionka z let minulých prožívala léto v několika obdobích. „V mládí jsem bydlela v Hranicích na Moravě a do třinácti let trávila prázdniny ve vedlejší vesnici u babičky a dědy. Byly to klasické dětské radovánky, pořád jsme lítali venku. Část prázdnin jsem každoročně prožila ve stanu, kousek od Vítkova u moravského Balatonu. Tři čtyři týdny jsme tam řádili – lovili ryby z lodě, chodili na houby a borůvky, večer stezky odvahy. Byla tam spousta adrenalinových zážitků,“ vzpomíná paní Jana.

Ilustrační foto.
Změní se náměstí Republiky v parkoviště?

Ve třinácti začala závodit a léto bylo spojené s tréninky a závody. Nic jiného neznala. Pak začala podnikat, přišly děti a dovolená bylo cizí slovo. Letos to Hladíkovi změnili. Jejich děti intenzivně trénují celý rok v místním Ivar CS Author teamu. Katka se vloni stala mistryní republiky na horských kolech, Pepa letos v rychlostním závodě. Jeho výkon je o to obdivuhodnější, když si uvědomíme, že mu lékaři vloni diagnostikovali cukrovku prvního typu. Pepa, místo toho, aby sport zabalil, zabojoval a stal se mistrem republiky v kadetech! A nejmladší Fanda už vyhrává v seriálu Kolo pro život ve své kategorii pravidelně.

Poprvé letos vyjeli Hladíkovi, spolu s další cyklistickou rodinou, na dovolenou - na Krk. Nejeli sportovat, ale rodiče Hladíkovi si kolo vezli. „Chtěli jsme, aby si děti odpočinuly od toho sportovního drilu. Pořád jedou podle tréninkových plánů a nemají odpočinek. Takže jsme zvolili lenošení. Tedy kromě velkého Pepy, který každé ráno na kole stejně vyrazil,“ říká maminka. I ona nevydržela bez kola a po pár dnech vyjela. „Jenže všude byla spousta lidí a aut a to není nic pro mě! Na kolo jsem se do konce dovolené ani nepodívala,“ přiznává a tvrdí, že i tak to bylo parádních sedm dnů. I bez kola, které miluje.

Svoz odpadu
Firma Compag opět vyhrála

„Nic jsme nedělali, jen relaxovali. I když šnorchlování a balancování na paddleboardu dají taky zabrat. S dětmi jsme tak vlastně sportovali trošku pořád. I když jinak. Jen manželka lenošila,“ usmívá se tatínek Josef, manažer mládežnického týmu.

„Umím si představit, že dovolenou prožiji i aktivněji, než tomu bylo nyní. Ale děti před náročnou cyklokrosovou sezonou potřebovaly opravdu téměř nic nedělat. A já relaxovala s nimi. Uvědomila jsem si, že ke svému štěstí, ke štěstí rodinnému nepotřebuji toulat se po světě. Ty nejhezčí okamžiky naší dovolené nebyly spojené s místem, ale s tím, že jsme všichni výjimečně spolu, v klidu, beze spěchu, tréninkového a závodního drilu. Manžel griluje, děti si spokojeně pinkají líný tenis a já ležím na lehátku v ruce pohodovou knížku, jen tak po očku všechny pozoruji, a cítím, že tohle jsou ty opravdové okamžiky štěstí. Ty okamžiky štěstí, o kterých právě v knize čtu,“ dodává Jana Hladíková.

Po návratu z dovolené do Česka si hned druhý den sedla na kolo a najela z Mladé Boleslavi na Ještěd a přes Český ráj zpět 150 kilometrů. Domů přijela tak vyčerpaná, že tvrdila, že tak plné zuby toho neměla ani v dobách své největší cyklistické slávy v nejtěžších závodech v největším bahně. A že to byla nějaká hvězda. Tehdy jezdila pod dívčím jménem Jana Jeřábková. A o závodní cyklistice říká: „Cyklistika je úžasná, ale strašně bolí. Ale já tuhle bolest miluju.“

Jana Hladíková
Narodila se v Hranicích na Moravě. V letech 1986 až 2001 se ještě pod dívčím jménem Jeřábková aktivně věnovala cyklistice. Začínala na kole silničním a postupně se dostala i ke dráhovému, horskému i cyklokrosovému. Získala několik titulů mistryně republiky na dráze, silnici, MTB i v cyklokrosu. V roce 1999 na mezinárodním žebříčku Union Cycliste Internationale (Mezinárodní cyklistické unie) figurovala na 32. místě. Dnes žije v Mladé Boleslavi, vlastní spinningové centrum a s manželem Josefem, rovněž bývalým sportovcem, má tři děti, které také aktivně sportují a dosahují skvělých výsledků.

Jana Hladíková a spinning
Jana Hladíková kolem sebe rozdává energii a úsměvy
Jana Hladíková a spinning
Zažila jsem euforii, štěstí, zklamání, byla jsem i grogy, říká Jana Hladíková
Jana Hladíková a spinning
Jana Hladíková: Tenhle život mne baví!