Výrazné zmohutnění dopravy, snížení ceny nemovitostí v okolí, ztráta oblíbené klidové zóny. To je několik důvodů, kvůli kterým se obyvatelé Čejetic bouří proti záměru magistrátu vybudovat nový hlavní městský hřbitov právě v této místní části. Zároveň připomínají, že město původně počítalo s vytvořením hřbitova v polích nad Štěpánkou.

Ilustrační foto.
Dojíždění dětí do školky zastaví šedá Myšička

„Podpisy sbíráme od konce března. Protože o záměru skoro nikdo nic nevěděl, museli jsme lidem vysvětlovat, oč jde," říká členka petičního výboru, která si přála zůstat v anonymitě. „Nakonec máme celou řadu podpisů i z části Čejetic, které se proměna hřbitova vlastně netýká," dodává.

Pod petici, která již byla podána na magistrát, připojilo svůj podpis 560 z 886 dospělých obyvatel příměstské části a sběr podpisů pokračuje.

Primátor Raduan Nwelati nepochybuje, že místní přesvědčí, s představením projektu si však dává na čas. „Až budeme mít návrh dopravního režimu v okolí hřbitova vyřešen tak, aby to obyvatele Čejetic nezatěžovalo, studii jim samozřejmě s dostatečným předstihem detailně představíme," říká primátor.

Rovněž vysvětluje, že od staršího záměru výstavby hřbitova nad Štěpánkou se upustilo kvůli tomu, že pozemek není na okraji katastru. Mohla by se tak prý opakovat situace s Novým hřbitovem, který je dnes obklopen zástavbou automobilky.

Ilustrační foto
Houbaři čekají na déšť