Průmyslový areál, v němž se budou skladovat náhradní díly pro automobilku Škoda Auto, poběží v dvousměnném provozu a práci by tu mělo nalézt celkem 270 lidí. Projekt během let doznal změn a místo původních čtyř hal tu vyrostou na podobné ploše dvě větší.

„Velkou radost z toho nemáme. Předpokládáme, že sem firma bude dovážet agenturní pracovníky a že se výrazně zvýší pohyb nákladních aut v obci, přestože zástupci firmy tvrdí, že doprava bude probíhat výhradně po dálnici," hodnotí projekt starostka Brodců Edita Nová a upozorňuje, že současné zastupitelstvo celou záležitost podědilo po svých předchůdcích.

Čtěte také: Nádraží hrůzy: rekonstrukce začne už za rok!

Právě dramatického nárůstu kriminality, který dal v minulých dnech do souvislosti s působením zahraničních dělníků v průmyslových zónách ministr vnitra Milan Chovanec, se Brodečtí obávají nejvíc. Zastupitelstvo městyse tak na posledním zasedání schválilo stavební uzávěru, která má alespoň dočasně zabránit vzniku ubytoven.

Na staveništi v posledních dnech probíhala skrývka ornice a nákladní automobily zeminu odvážely přes Horky nad Jizerou směrem na Zdětín. Kvůli deštivému počasí však firma, která terénní úpravy provádí, musela tyto práce přerušit. Navíc si na ně opakovaně stěžovala celá řada obyvatel Brodců i Horek.

Společnost Thuran Capital, která skladovací zónu buduje, doufá, že v nejbližších dnech, možná už tento týden, získá stavební povolení. Skrývka ornice by podle zástupce společnosti měla pokračovat ještě dva týdny, následně už budou probíhat terénní úpravy pouze v areálu. Za několik týdnů už tedy společnost zahájí pilotování základů. První ze dvou hal má být dokončena na přelomu června a července, druhá v listopadu letošního roku.

Průmyslový areál ovlivní přinejmenším dopravní situaci v Brodcích, Horkách a také v Luštěnicích. Přestože jeho vzniku již nic nestojí v cestě, obcím vadí, že firma s nimi o projektu nekomunikovala dříve, než potřebovala ke stavebnímu povolení jejich stanovisko k projektu.

Čtěte také: Na Boleslavsku je bezpečněji, ubylo i krádeží