Houkačky, píšťalky, křik a skandování. Auto šmoulů a vikingská loď už se daly do pohybu. Od Olympie vyrážíme na majálesový průvod městem.


Skútr, který jede vpředu, udává slušné tempo, průvod kostýmovaných studentů převlečených za filmové postavy kráčí za ním. Auta troubí, kolemjdoucí fotí, slavnostní rambajs se po Jičínské ulici blíží k centru.

Procházíme náměstím Republiky. V oknech jsou desítky hlav. Tradice znovu ožívá v prvomájovém průvodu mladoboleslavského studentstva.

„Musíme dělat pořádnej bordel, musí nás bejt slyšet. Tohle je první Boleslavský majáles," volá do amplionu moderátor Roman Dušek a průvod na jeho pokyn spustí další salvu ohlušujícího rachotu.

Přicházíme do areálu Karmele. Jakkoliv byl průvod radostný, byl rovněž namáhavý. Studenti se rozbíhají ke stánkům svých škol i ke státkům s občerstvením.

Na podiu začíná hrát první z celé plejády místních kapel a vypadá to, že i počasí se umoudří.

Kolem se prohánějí pohádkové postavy, ožívá Freddie Mercury, vrací se éra hippies i půvabná šedesátá léta.

Zástupci škol se utkávají ve zrádných disciplínách souboje o krále a královnu majálesu, početní zájemci se nechávají strhnout studentskou veselicí a před kostelem sv. Bonaventury vstupují do manželských svazků.

Podléhám svátečnímu veselí i své přítelkyni a rovněž vstupuji do majálesového manželství, které podle smlouvy, která nám je vystavena, pozbude za 24 hodin platnost. Uvidíme.

Uvolněná atmosféra panuje všude kolem, kapely vyhrávají do noci, všichni se skvěle baví. Mladá Boleslav získává novou tradici