„Přetrvávající problémy s kvalitou dodávané pitné vody se nám zatím nepodařilo vyřešit u dvou menších lokálních vodovodů. Jde o Sobětuchy a Kačov," jmenuje obce, ležící na jihu okresu, Tomáž Žitný, technický náměstek z VaKu. Problém by samozřejmě mohlo vyřešit napojení na vodovod s kvalitní vodou, takové řešení však patří mezi nejnákladnější.

To Ctiměřice už se kvalitnější vody vloni dočkaly. V letošním roce se dočkají další obce – Brodce, Horky nad Jizerou a Hrušov. Proběhne totiž výstavba vodovodního přivaděče mezi Luštěnicemi a Brodci, díky kterému bude zdejší vodovod napojen na velký skupinový vodovod Mladá Boleslav. Součástí toho bude rovněž rekonstrukce vodojemu v Brodcích za 15 milionů korun.

Čtěte také: KRÁTCE: Co se děje na Boleslavsku?

Právě ve skupinovém vodovodu, který čerpá vodu z podzemních pramenišť na Klokočce nedaleko Bakova nad Jizerou, je voda nesmírně vysoké kvality. A to dokonce takové, že VaK již před dvěma lety ustoupil od jejích úprav pomocí chemických či jiných dezinfekčních prostředků. „Mladá Boleslav je jediné takhle velké město v České republice, které se něčím podobným může pochlubit," vyzdvihuje Tomáš Žitný.

Voda pod dohledem

Navzdory své vysoké kvalitě je i voda v tomto vodovodu pod neustálou kontrolou akreditované laboratoře.

Laboranti odebírají po celý rok na základě předem stanoveného harmonogramu vzorky vody, obvykle deset až patnáct vzorků každý týden, a podrobují je testování. Odběry probíhají jak na pevných místech, která vytipovává krajská hygienická stanice, tak na místech náhodných, která volí laboranti.

„Pokud je vodovod hodně veliký – například skupinový vodovod Mladá Boleslav – každá obec tohoto vodovodu nemusí být kontrolována každý rok, nicméně snažíme se o co nejlepší rozložení těchto odběrů a pravidelné střídání. Obce vodovodů, které jsou pouze místní nebo složené z pár obcí se kontrolují všechny," vysvětluje vedoucí laboratoře Michaela Říhová.

Přehledy o kvalitě vody obdržely od VaKu obce začátkem roku.

Čtěte také: Letošní piety u kasáren se zúčastní i náčelník generálního štábu