Očekávaná smršť „panáků" tvrdého alkoholu se nakonec nekonala.

Skončení zákazu prodeje tvrdého alkoholu, i když jen částečné, žádné velké opilecké orgie nezpůsobilo.

„Čtvrteční večer a noc před státním svátkem byly klidné. Na záchytku jsme nikoho neumisťovali," řekl ředitel městských strážníků Tomáš Kypta.

Současně dodal, že například minulý víkend byl klidnější, než běžné dny volna. „Nedokážu říct, zda to bylo prohibicí, ale o víc jak o polovinu událostí míň jsme proti normálu zaznamenali," dodal.

V řadě restaurací ještě v pátek večer ani nevěděli, že prodej tvrdého alkoholu byl za daných podmínek uvolněn. Tomu odpovídaly i jídelní lístky přelepené v části s alkoholickými nápoji.

Ti, kteří o skončení prohibice věděli, stejně v mnoha případech neměli co nabízet.

„V drtivé většině je tvrdý alkohol vyrobený v letošním roce, takže ho stejně prodávat nemůžeme. Skončením prohibice se tedy pro nás příliš nemění," řekl provozovatel klubu v Městském divadle.

Obdobně mluvila i řada dalších restauratérů. Zatím pořádně netuší, jak se zakázaného alkoholu zbavit. Testovat běžné lahve se nevyplatí.

„Pro nás alkohol není zásadní artikl. My se orientujeme zejména na potraviny. Zákaz alkoholu nás ale také o část zisků připravil. Alkohol jsme měli přikrytý igelitem a hned, jak to bylo možné, jsme ho odkryli." Věra Loudová, potraviny Diko, Kosmonosy.