Do areálu Motorlandu se minulý týden sjelo šest desítek řidičů lékařských rendez – vous vozidel. Ne, nedošlo zde k hromadné nehodě. Absolvovali zde kurz jízdy po nezpevněných komunikacích a v náročném terénu.

Rendez – vous vozidlo je nejčastěji osobní automobil, který bývá nasazen v podmínkách, které jsou pro velký sanitní vůz nepřístupné. V našem okolí to mohou být třeba lesy nebo obtížně přístupné chatové osady.

Ve středních Čechách provozuje záchranná služba rendez – vous systém na dvanácti místech.

Aktuálně disponuje vozy značky Subaru Forester, ale především Škoda Yeti 4x4. Od příštího roku už budou k pacientům vyjíždět pouze škodovky.

Právě Škoda Yeti 4x4 byla vozem, v němž řidiči – zdravotníci absolvovali celodenní kurz na bělském polygonu.

Jízdy začínaly na malém okruhu, posléze se záchranáři přesunuli na velký okruh do lesa. Zde si osvojili schopnosti zvládnutí prudkého klesání a stoupání na nezpevněných cestách, průjezd brodem, řízení v hlubokém bahně, v kolejích či v bočním náklonu.

Kurzy hradí Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje. Její ředitel Martin Houdek ke smyslu takovýchto kurzů dodává: "Středočeský kraj je rozlehlý a je zde množství chatových osad, kempů a rekreačních oblastí, kam se dá dojet pouze náročnějším terénem po nezpevněných cestách. Proto je velmi důležité, aby naši řidiči technicky zvládli projet i náročné úseky. Z tohoto důvodu tyto kurzy považuji za přínosné."