Rtuť teploměru dosahovala na slunci vysoko nad padesát stupňů. Horko tak bylo určující pro celé letošní Mezinárodní mistrovství ČR v autocrossu.

„Autokrosu se věnuji od roku 1968 a takové vedro na závodech nepamatuji," uvedl Josef Procházka, člen organizačního výboru závodů a dlouholetý šéf propagace.

„Přestože sanitky byly připraveny, nakonec nebyly potřeba. Nikdo nekolaboval a ani žádný závodník nepřišel ke zranění, ačkoliv nějaká ta bouda nastala," doplnil.

V extrémních podmínkách, jaké závody letos provázely, je v případě autokrosu vždy často probíraná otázka kropení trati. Někteří jezdci upřednostňují trať sušší, jiní vlhčí. Důležité je, aby se snížila prašnost.

Kropení probíhalo už od čtvrtka a do neděle, kdy se jezdily finálové jízdy, byla trať připravena perfektně.

Ve známém areálu se zadařilo domácím bratrům Svobodovým, kteří v divizi Touring Autocross obsadili první a druhé místo a zároveň tak dosáhli nejlepšího osobního výsledku na dolnobousovské trati.

Naopak na Tomáše Handíka z Markvartic se přilepila smůla, když po všech vyhraných rozjížďkách obsadil ve výsledku pouze třetí místo.

„Závody dopadly dobře, nikomu se nic nestalo a neustálý boj o všechna místa se postaral o divácky atraktivní podívanou. Osobně jsem spokojen, ačkoliv je jasné, že vždycky bude mít někdo výhrady," zakončuje Procházka.

Přestože na divácké účasti se palčivé slunce podepsalo, ti, kteří přišli rozhodně nelitovali. Také podle návštěvnických reakcí lze usuzovat, že závody se skutečně povedly.