První termín otevření zrekonstruovaného areálu Vrchbělá byl konec roku 2013.

Další o rok později, pak minulé léto, naposledy se mluvilo o letošním červnu. A Vrchbělá stále zeje prázdnotou, pokud nepočítáme neukázněné sportovce, kteří zákaz vstupu nerespektují.

Nyní ale tisková mluvčí Středočeského kraje Michaela Drobná slibuje, že zde dojde k zahájení zkušebního provozu 1. srpna. Proč ale zkušební a kdy dojde k definitivnímu otevření areálu, na jehož celkovou rekonstrukci padlo dohromady zhruba čtvrt miliardy?

„Na Vrchbělé bude po dobu zhruba tří týdnů probíhat zkušební provoz, během něhož chceme odstranit všechny případné nedostatky tak, aby mohl areál od 25. srpna již plně sloužit veřejnosti bez jakýchkoli nedostatků," vysvětlil hejtman Miloš Petera.

Od prvních srpnových dnů bude veřejnosti zpřístupněna rozhledna, dětské hřiště a in-line stezky a postupně bude nabíhat i provoz ostatních objektů.

Přestože se zdá poněkud nelogické otevřít volnočasový areál na konci prázdnin, smysl to začne dávat ve chvíli, kdy si uvědomíte blížící se termín krajských voleb…

Historie této lokality je ale pohnutá nejen posledních pětadvacet let, kdysi bývala Vrchbělá součástí vojenského prostoru Ralsko. Po odchodu sovětských vojsk se spekulovalo, co zde vznikne, objevil se i zájemce o koupi pozemku s cílem vybudovat tu golfové hřiště.

Středočeský kraj dal ale přednost vzniku obřího volnočasového areálu, který nemá v republice obdoby. I navzdory tomu, že je to poměrně odlehlé území, si slibují, že bude hojně navštěvované.

Cesta, která k jeho vzniku vedla, ale nebyla vůbec snadná, bylo nutné totiž celou lokalitu především zbavit munice po sovětských vojácích a provést pyrotechnické průzkumy. „Je moc dobře, že se areál vyčistil od munice," pochvaluje si i starostka Bělé Jitka Tošovská, podle níž je město na příliv turistů připraveno.

Nyní 60 hektarů rozlehlý areál nabídne návštěvníkům 7,2 kilometrů in-line stezek, vyhlídku z nově postavené rozhledny, lanové centrum, velké dětské hřiště se sociálním zázemím.

Dalším lákadlem zejména pro nejmenší návštěvníky bude malá dětská zoologická zahrada.

V areálu je mimo jiné i hotel s restaurací, který bude mít v pronájmu provozovatel nedalekého Motorlandu Bělá. V hotelu bude k dispozici čtyřiadvacet dvoulůžkových pokojů, ubytování nabídne i přilehlý kemp.

„Do budoucna bude možné areál využívat i pro koncerty a větší sportovní akce," očekává od nového sportovního zařízení náměstek hejtmana pro regionální rozvoj a boleslavský zastupitel Karel Horčička.

Podle něj by měl být areál využíván pro celoroční sportovní aktivity. „Hlavní nápor ale přesto očekáváme od jara do podzimu, kdy většina z nás využívá dobrých klimatických podmínek k větší aktivitě i získání nových zážitků. Navíc blízkost Máchova jezera pak potenciál pro rekreační vyžití této lokality ještě umocňuje," doufá Karel Horčička.

Středočeský kraj stála Vrchbělá úctyhodných celkem 272 milionů korun, z toho 75 milionů korun pokryla dotace. Správa celého areálu byla svěřena Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje.