V poslední době se pak množí případy, kdy si podvodník pomocí telefonu získá důvěru starší ženy či muže, představí se jako jejich vnuk a s pomocí smyšlené historky se pokouší vymámit ze seniora co nejvíce peněz.

„Na Boleslavsku aktuálně vyšetřujeme několik takových případů. Jeden z nich se stal v srpnu. Pachatel seniorku kontaktoval na její pevnou linku a během hovoru se mu ji podařilo přesvědčit, že je její syn. Sdělil jí, že nutně potřebuje peníze a přiměl ji, aby ještě v místě svého bydliště předala jeho kamarádovi obálku se sto tisíci a zlaté šperky. Následně ji pak přemluvil, aby přivolanou taxi službou odjela do banky. Zde žena ze svého účtu vybrala dalších čtyři sta tisíc korun, které rovněž předala do rukou údajného kamaráda jejího syna. Seniorka si přitom stále myslela, že hovoří právě se svým synem,“ vzpomíná na čerstvou událost mluvčí mladoboleslavských policistů Lucie Nováková.

Hlavní nádraží v Mladé Boleslavi.
Boleslavské nádraží se konečně dočká oprav



Scénář je přitom pokaždé stejný. Pachatel si vytipuje starého člověka, kterého následně kontaktuje telefonicky, a vydává se za jeho vnuka, či syna.

Vymyslí si historku o tom, že je ve finanční tísni a potřebuje nutně půjčit peníze, pro které se ale on sám nemůže dostavit, a tak posílá svého kamaráda.

„Trestné činnosti páchané na seniorech se dopouštějí jednotlivci i organizované skupiny. I když se na ni policie v posledních letech soustřeďuje, bohužel k výraznému poklesu případů nedochází. Navíc stoupá profesionalita pachatelů, kteří například velmi sofistikovaně používají mobilní telefony a veřejné zdroje,“ uvádí Nováková. Hlavní problém vidí především v tom, že se pachatelé chovají velmi suverénně a působí sebejistě. Zároveň disponují vysokou „sociální inteligencí“ a dokáží se velmi rychle přizpůsobit dané situaci. „Svým přesvědčivým vystupováním si snadno získávají důvěru seniorů a ti je následně velmi často pozvou do svého bytu,“ upozorňuje mluvčí a také varuje před dalšími fintami, které zloději využívají.

„Často se také objevuje za dveřmi seniorů člověk, který je osloví s tím, že jim nese přeplatek za spotřebovanou energii a žádá rozměnit například pětitisícovou bankovku, čímž jednoduše zjistí, kde má doma peníze uschovány,“ zdůrazňuje Lucie Nováková.

Policie proto znovu apeluje na staré lidi, aby do svého obydlí nevpouštěli cizí osoby a už vůbec jim nedávali peníze. Policejní preventisté dokonce chodí mezi seniory do domovů nebo do seniorských klubů, kde dělají besedy, při kterých s nimi o tomto nebezpečí a problému hovoří.

Pokud už se ale starý člověk do potíží dostane, rozhodně by se měl obrátit na linku 158.

V Kosmonosích byly slavnostně zahájeny Dny evropského dědictví.
Podzemní prostory Lorety patří umění

JAK SE NENECHAT NAPÁLIT
- pokud se ozve vnuk, že naléhavě potřebuje půjčit peníze, ale sám je nemůže vyzvednout, je nutné zavolat vnukovi zpět na jeho mobil a přesvědčit se, že volal on
- mladí by měli svým prarodičům za současné situace vysvětlit, že oni takto jednat nebudou, aby nikomu cizímu peníze nevydávali
- měli by také seniorům doporučit, aby peníze neukládali doma, ale na bankovní účet. I cesta k bankomatu může podvodníka odradit
- senioři by po takovém telefonátu měli okamžitě volat linku 158 a upozornit na případ policii. Mohou tak pomoci k dopadení pachatele
- obecně by neměli nikoho cizího pouštět do bytu a předávat nikomu cizímu peníze

Petr Koutský se o záhady a tajemno zajímá od malička.
Záhady? Jsou všude kolem nás, stačí být pozorný