To, že by sousedský spor skončil tak dramaticky, jako v Bělé, je věc ojedinělá. Na Nymbursku z nedávné doby pamatují případy, kdy válka mezi sousedy vyvrcholila zastřelením psa patřícího tomu druhému nebo uříznutím stromu, který přesahoval na sousední zahrádku.

Lokalita Na Výsluní v Bělé pod Bezdězem. Na snímcích ulice, ve které se střílelo.
Po rvačce mluvil z cesty, vyzbrojil se a zabíjel

Pakliže v Bělé došlo k vraždě mezi obyvateli sousedních domů, policisté z poslední doby registrují několik vražd, které se odehrály přímo mezi obyvateli jednoho domu. Na Boleslavsku lze vzpomenout na rok a půl starý případ z obce Sedlec. Vražda a následná sebevražda byly podle všeho výsledkem dlouhodobého domácího násilí, které vyústilo v tragický konec. Muž se na půdě domu oběsil poté, co ubodal svoji mladou přítelkyni. „Šlo o sedmatřicetiletého muže a třicetiletou ženu," uvedla policejní mluvčí Lenka Sikorová.

Nebylo to zdaleka poprvé, kdy policisté v domě na konci obce zasahovali. Dokonce byla hlídka na místě i několik hodin před nešťastnou událostí. To, že přítel zavražděné ženy měl prudší povahu a čas od času přítelkyni napadl, potvrdil tehdy i starosta Ladislav Bukvička. „Věděli jsme, co se za jejich dveřmi děje. Nikdo ale nepředpokládal, že by to mohlo takhle dopadnout," dodal s tím, že pár bydlel v pronajatém domě zhruba tři roky. Situace je o to horší, že vychovávali dvě děti. V době činu byly u prarodičů.

Sedlec, malou obec u Benátek nad Jizerou, postihla tragédie. Došlo tu k vraždě a sebevraždě
Potvrzeno: Ženu ubodal její partner, poté se sám oběsil

Tragický připad střelby se stal na Mladoboleslavsku i v roce 2008. Muž v Bezně zastřelil svoji ženu – dceru starostky a matku tří dětí. Pak zabil i sám sebe.

Muž zastřelil svoji manželku v tomto domě v Beznu na Mladoboleslavsku. Pak zabil i sám sebe. Včera ještě na šňůře za domem viselo vyprané prádlo. Neštěstí přišlo opravdu nečekaně. Lidé netuší, co muže k hrůznému činu vedlo. Manželé měli tři dcery.
Tragédie: manžel zastřelil dceru starostky a pak i sebe!

Ještě otřesnější tragédie šokovala obyvatele Poděbrad v loňském roce. Velké štěstí měli sousedé v panelovém domě, kde se obětí důkladně promyšlené dvojnásobné vraždy stalo i malé dítě.

Z panelákového bytu byl 7. června původně ohlášen požár. Když na místo požáru kolem půl třetí odpoledne dorazili hasiči, případ se jevil jako nešťastná náhoda. Sousedi hovořili o velké ráně, kterou před vypuknutím požáru slyšeli. Po uhašení plamenů byla v bytě nalezená tři mrtvá těla: dvaadvacetiletého muže, jeho čtyřicetileté partnerky a jejich tříleté dcery. Spekulovalo se o výbuchu plynu.

Tato teorie však rychle vzala za své a na světlo začala vycházet otřesná fakta. „V době před požárem muž ženu uškrtil. Dcerku usmrtil úderem kladiva do hlavy. Samotný požár pak připravil tak důkladně, aby z něj sám coby dvojnásobný vrah nevyvázl živý. V bytě vylil nespecifikované množství benzinu či nafty a ještě rozmístil kusy pevného podpalovače Pepo, celý byt pak zapálil. Obyvatelé domu mohou mluvit o obrovském štěstí, že se požár nerozšířil do dalších prostor, případně že nedošlo k výbuchům plynu," popsal otřesná fakta zdroj blízký vyšetřování.

V době pořízení snímku se zdálo, že půjde o nešťastnou náhodu. 
Z případu se vyklubala dvojnásobná vražda.
Loňská děsivá vražda otřásla i zkušenými kriminalisty

Jako vražda mezi známými se dá charakterizovat i dva roky starý případ z Veltrus na Mělnicku. Ačkoliv v tomto případě se jednalo o známost v bezdomovecké komunitě a jak už tomu v podobných případech bývá, důvod k vraždě byl pro většinu smrtelníků zcela nepochopitelný. Devětadvacetiletý muž v hádce kvůli dělení o víno konzumované z pet láhve zamordoval o generaci staršího kamaráda; zaútočil pěstmi, kopy i s použitím kovové stoličky a pak ještě oběť dlouho rdousil. Napadl také partnerku zavražděného, která se přítele zastávala. Zbil ji tak, že se musela podrobit operaci oka. U krajského soudu pak dostal trest 18 let vězení.

Ilustrační foto
Krvavý spor v Kralupech skončil vraždou