Objednali si elektrospotřebiče přes internet, zaplatili předem a zboží přesto nepřišlo. Na snahy o kontaktování ani storna prodejce nereagoval.

Případ tří poškozených nakupujících, kteří kvůli nedůvěryhodnému obchodu přišli o necelých dvacet tisíc korun, řešili policisté z Benátek nad Jizerou, Mladé Boleslavi a Mnichova Hradiště.

„Policisté se případy intenzivně zabývali a po několika týdnech již získali informace o pohybu peněz poškozených, které je dovedly až k účtu dvaatřicetileté cizinky," informoval policejní mluvčí David Schön. Jak policisté zjistili, obdobné případy řešili už i jejich pražští kolegové.

V úterý byl poslední mladoboleslavský případ předán do Prahy, kde se budou podvodným vylákáváním peněz na internetu dále zabývat.

„Paradoxní je, že již v době, kdy poškození provedli své nákupy, byla na různých diskusních fórech na internetu varování na nesolidní jednání obchodu," doplňuje David Schön.

Ačkoliv se může zdát, že internet je anonymním prostředím, není to tak úplně pravda. Na druhou stranu je víc než vhodné věnovat pozornost uživatelským hodnocením internetových obchodů a ověřování serióznosti prodejců.