Ředitel jediné středočeské zoologické zahrady a první porevoluční nestátní zoo v České republice René Franěk stojí po kolena ve vodě jezírka, čistí dno smetákem a přitom líčí dárky, které si Zoo Chleby nadělila k dvacetinám. „Stali jsme se dvacátými členy Unie českých a slovenských zoologických zahrad, a to jako jediná nestátní zoo. Dostat se mezi velké zoo je mimořádný úspěch, úroveň a výsledky naší zoo se však nedají přehlédnout," říká René Franěk. Zoo si udělala radost také nákupem vzácných ptáků hoka a červených ibisů.

Na úplném začátku byla zpustlá farská zahrada zarostlá vysokými stromy. „Myslel jsem si, že pět tisíc metrů čtverečních, které jsme měli k dispozici, nemůžu do konce života zastavět," vzpomíná ředitel.

Po dvaceti letech má dnes Zoo Chleby starou a novou zoo, pozemek se rozrostl o téměř čtyři hektary. Ve srovnání s původním osazenstvem, které tvořili zejména ptáci (bažanti, jeřábi, papoušci, dravci), tu dnes žije 170 druhů zvířat, co do počtu kusů je jich 350. Postupně vznikla dětská kontaktní zoo, pavilon pro gibbony, obří sladkovodní akvárium Labe či pavilon gepardů (temně vrnící gepardici si mohou zájemci v doprovodu ředitele pohladit). V nové zoo se nachází výběh velbloudů, unikátní akvária nebo Mendelovo ekocentrum v retro stylu.

Řidiči stojí v kolonách i desítky minut.
Řidiči trpí ve vedru před semafory u Poděbrad

Událostí mezinárodního významu byl vloni příchod nejkrásnějších primátů planety langurů duk. V současné době nejvzácnějších zvířat chovaných v celé ČR. Návštěvníci budou mít o víkendu jedinečnou příležitost si tyto klenoty prohlédnout při slavnostním vypuštění do venkovního výběhu.

Kam se posune zoo během dalších 20 let? „Do další dvacítky vstupujeme s výstavbou pavilonu pro medvědy himálajské, to je menší druh s kulatýma ušima a bílou náprsenkou, návštěvníci budou nadšení," prozrazuje René Franěk jeden z řady záměrů, které má za lubem. Hlavně však věří, že se podaří zoo udržet, což je bez silného zřizovatele velmi náročné.

Program ojedinělé oslavy zahrnuje dětské soutěže, řadu atrakcí, komentované prohlídky zoo, kulturní program, zdarma pečené prase a pivo, turnaj v různých hrách a mnoho dalšího. Podrobnosti jsou na webu Zoo Chleby.

Ilustrační foto.
Zákaz kouření! Odlivu štamgastů se bojí v pivnicích a na venkově