Pro připomínku rodiny lékaře Huga Tellera a obchodníka Otto Šidlofa byla péčí obce instalována na budovu čp. 54 v Horních Krutech pamětní deska, kterou financoval místní rodák a pamětník Luděk Strejček.

Vzpomínky a slavnostního odhalení se kromě starosty obce Pavla Hošty a rodiny pamětníka zúčastnila zástupkyně Institutu terezínské iniciativy Marie Smutná a o životě Židů za první Československé republiky pohovořil René Petráš z Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Dobré vzájemné vztahy

Informace o životě rodin shromáždili studenti stavební školy v Kolíně spolu s historičkou Miroslavou Jouzovou z Městské knihovny Kolín. Na závěr zavzpomínal Luděk Strejček na rodinu Tellerovu a na dobré vzájemné vztahy obyvatel obce s nimi.

„V příštím roce se chystá publikace, která obsáhne výsledky studentského projektu Osudy dětí za holocaustu z Kolína a okolí. Vzpomínky, fotografie a další materiály na tyto a další židovské rodiny by byly vítány," řekla Miroslava Jouzová, k níž je možné tyto materiály směřovat, tak jako k Ladislavu Jouzovi z Regionálního muzea v Kolíně.

Čtěte také: Ve Světlé uctili památku místních obětí holocaustu